Published On: Sri, lis 13th, 2021

Objavljena knjiga u kojoj Šeks donosi svoju ‘istinu‘ o padu Bosanske Posavine

Autor predgovora povjesničar Ivica Miškulin ističe kako je riječ o knjizi u kojoj autor pokušava otkriti istinu o tomu tko je odgovoran za pad Bosanske Posavine.

Pošto je godine 1992. Bosanska Posavina gotovo sva pala u ruke Srba, od tog su trenutka pa do danas u optjecaju brojne “istine”, napominje Miškulin i dodaje kako autor pokušava odgovoriti na pitanje zašto su se branitelji gotovo bez ispaljenog metka i bez posebno opasnih nasrtaja četnika povukli i odustali od daljnje obrane te tko je i zašto srušio tamošnji most na Savi. Podsjeća kako ondašnje ratne nedoumice i suprotstavljenja tumačenja i dalje svako malo izazivaju znatiželju javnosti.

Miškulin napominje kako Šeks kao svjedok tih događaja u knjizi donosi relevantne dokumente, svjedočenja i stručne analize te niz stavova, mišljenja i argumenata o ratu u Bosanskoj Posavini u formi prijepisa dokumenata najvažnijih institucija Republike Hrvatske i hrvatske zajednice u BiH te njihovih vojnih, obavještajnih i redarstvenih tijela, kao i dokumentarno svjedočenje srpskih i pokojega bošnjačkog sudionika rata te predstavnika međunarodne zajednice.

Knjiga “Rašomon na Savi – Dokumentarna kronologija rata u Bosanskoj Posavini” (1046 str.) donosi najopsežniji prikaz svih kontroverzi oko slučaja Bosanske Posavine, s relevantnim dokumentima i transkriptima sastanaka, konferencija i ispitivanja aktera ratnih zbivanja.

Vladimir Šeks je rođen 1943. u Osijeku. Bio je predsjednik 5. saziva Hrvatskog sabora te jedan od tvoraca prvog hrvatskog Ustava. Objavio je više knjiga, među kojima i knjige “Temeljci hrvatske državnosti” i 1991. – moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kvico
Kvico
1 godina prije

Osobno mislim da su ljudi koji su presjekli koridor odgovorni za pad Posavine.Nažalost na početku rata puno je bilo pripametnih lokalaca koji nisu znali sagledat cijelokupnu situaciju već bi stvari radili na svoju ruku.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
1 godina prije

Nisi sam koji tako razmišlja. Samo totalni idiot i neznalica je mogao zapovjediti presijecanje koridora, žile kucavice za cca milijun Srba zapadne RS i tzv. RSK, a očekivati da Srbi neće odgovoriti s najjačim snagama koje su im bile na raspolaganju.