Published On: Fri, Jun 9th, 2017

Objavljen popis terorista koje plaća Katar

Katar je u petak odbacio optužbe o podršci pojedincima i grupama koje su zemlje predvođene Saudijskom Arabijom, koje su ovog tjedna prekinule diplomatske odnose s Dohom, stavile na listu “terorista”.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat objavili su popis 59 ljudi i 12 grupa, navodeći da imaju veze s Katarom i terorizmom.

“Nedavna zajednička izjava Kraljevine Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata o ‘popisu financijera terorizma’ ponovo pojačava neutemeljene tvrdnje koje nemaju osnova u istini. Naš stav o borbi protiv terorizma je jači od stava mnogih potpisnika zajedničke izjave”, priopćila je katarska Vlada, prenosi Al Jazeera.

Iz Vlade su kazali da je ta zemlja predvodnik u regiji u borbi protiv korijena terorizma, tako što daje mladim ljudima nadu kroz zapošljavanje, obrazuje tisuće sirijskih izbjeglica i financira programe kojima se bori protiv ekstremističkih agendi.

Na popis je stavljen i duhovni vođa Muslimanske braće Yousef al-Qaradawi te 12 organizacija, među kojima su humanitarne organizacije Qatar Charity i Eid Charity, koje financira Katar.

“Ova lista je povezana s Katarom i služi sumnjivim ciljevima, ukazujući na dvoličnu politiku Katara – koji, s jedne strane, objavljuje da se bori protiv terorizma, dok s druge strane financira, podržava i pruža utočište raznim terorističkim grupama”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Saudijska Arabija i njezini saveznici, među kojima Emirati, Bahrein i Egipat – koji nije član Vijeća za zaljevsku saradnju – u ponedjeljak su prekinuli diplomatske veze s Katarom, zbog navoda da ta država podržava ”ekstremizam”.

Ministar vanjskih poslova Katara, šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, ranije je kazao kako Katar nije spreman mijenjati svoju vanjsku politiku kako bi razriješio nesuglasice sa svojim susjedima u Zaljevu.

“Izolirani smo zato što smo uspješni i progresivni. Mi smo platforma za mir, a ne za terorizam. Ovaj nesporazum utjecat će na stabilnost cijele regije”, rekao je Al Thani novinarima u Dohi.

Naime, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Egipat i Bahrein objavili su danas listu 59 pojedinaca i 12 institucija koji su financirali terorističke organizacije i primili podršku od Katara, prenosi Xinhua pozivajući se na lokalne vijesti Al Arabiya.

Ovaj potez je uslijedio nekoliko dana nakon što je nekoliko zemalja Perzijskog zaljeva prekinulo veze s Katarom, optužujući tu zemlju da podržava terorističke i ekstremističke grupe u regiji, što je Katar nazvao “neopravdanim” i “neosnovanim”.

”Lista je napravljena kao rezultat zajedničke predanosti četiri zemlje za borbu protiv terorizma te izvora financiranja terorizma”, navodi novinska agencija Bahreina.

Lista je također rezultat “kontinuiranog kršenja obveza koje su potpisale vlasti u Dohi, kojima se obavezuju da neće pružati podršku organizacijama koje predstavljaju prijetnju sigurnosti zemljama,” navodi isti izvor.

Većina pojedinaca na crnoj listi su državljani Katara, dok organizacije većinom uključuju humanitarne organizacije iz Katara, ekstremističku grupu iz Libije te četiri grupe iz Bahreina koje je ta zemlja ranije navela kao terorističke ćelije.