Published On: Fri, Jun 9th, 2017

Zašto RH i BiH mediji prenose poruke terorista čime provociraju terorističke akcije?

Danas su glavni Internet mediji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini prenijeli poruku jednog terorističkog izdanja za Balkan u kojem teroristi otvoreno prijete građanima hrvatske i srpske nacionalnosti.

Ljudi bi rekli ništa strašno. „Terorizam“ je svuda oko nas. Od islamističkog, koji s islamom nema nikakve veze, pa do medijskog, vojno-industrijskog, geo-strateškog i svih drugih koji odnose nevine ljudske žrtve.

Sporni naslov: “ISIS PRIJETI HRVATSKOJ – Nismo vas zaboravili, sjećate li se kako je zaklana vaša svinja na Sinaju?”.

Popratni tekst nam ne pada na pamet objaviti. Već je i ovaj naslov previše.

Stvar je puno ozbiljnija. Ovdje se ne radi o informiranju, već o prenošenju terorističkih poruka populaciji u kojoj se nalaze osobe točno definiranog profila. Te osobe zbog zakona imitacije, odlučuju uraditi što se od njih sublimativno traži, bez razmišljanja.

Zakon imitacije, opće načelo ljudskog ponašanja

Francuski sociolog Gabriel Tarde je točno utvrdio da se imitacija proteže kroz sve sfere našeg života. Ona je opće načelo koje vrijedi za cjelokupno ljudsko ponašanje.

“Ponašanje je ponavljanje, a bit svakog ponavljanja koje ima društveni karakter je imitacija. U društvenim odnosima pojedinac pažnju usmjerava na ponašanje drugih, preuzima tuđe zamisli, vrijednosti, poglede na svijet, stavove i stil života. Imitacija, potaknuta od manjine, širi se društvom, od uzora prema puku – kao koncentrični krugovi na vodi.“, objašnjava Tarde. Po Tardeu zločinac je produkt društva i biološke predispozicije. (Wikipedia)

Ako je to tako, čine li mediji ovakvim objavljivanjem zločin? Ako čine, hoće li netko odgovarati za ovakvo ponašanje. Redakcija portala Logično je svjesna svoje društvene odgovornosti, a želimo vjerovati da su svjesni i drugi mediji svoje. Je li moguće da postoji i takav novinarski ili uređivački profil osoba koje svjesno huškaju i „žude“ za zločinima?

Kritizirati terorizam, ma čiji oni bio, glavna je uloga svih medija. Mjesta za ideološke podjele oko osuđivanja terorizma i bilo kakvog kalkuliranja ne smije biti. Radi se o primarnom problemu svih građana zemaljske kugle.

Iskreno molimo naše kolege da shvate o čemu govorimo. Da broj posjeta nije bitniji od ljudskih života. Unaprijed im se zahvaljujemo. logicno.com