Utorak, 23 travnja, 2024

Obiteljsko imanje u Hercegovini odnijelo čak dvije nagrade

Must Read

U konkurenciji od 634 projekta pristigla iz čitavog svijeta, Obiteljsko imanje u Hercegovini proglašeno je najboljim projektom u kategoriji Stambene građevine, a pripalo mu je i treće mjesto u posebnoj kategoriji Održiva gradnja.
Ovo jedinstveno obiteljsko imanje osmislio je zagrebački dvojac Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz arhitektonskog studija Dva arhitekta, radove je izvela tvrtka T&D Company iz Ljubuškog, dok je investitor projekta poznati nogometaš Mario Stanić.
‘Prije svega želimo zahvaliti ocjenjivačkom sudu iz Bosne i Hercegovine, nama susjedne zemlje, na čijem teritoriju je izgrađena nagrađena građevina, što je prepoznao kvalitete našeg projektantskog promišljanja i nominirao naš rad kao svog predstavnika. Time nam je ukazana velika čast i potvrđeno da arhitektura na ovim prostorima ne poznaje podjele i granice nego spaja narode.
Graditeljska nagrada CEMEX za arhitekte ima poseban značaj jer nije uobičajena arhitektonska nagrada koju kolege arhitekti dodjeljuju jedni drugima. Ovo je graditeljska nagrada, a u ocjenjivačkom sudu sjedi multidisciplinarni tim arhitekata, inženjera građevinarstva, krajobraznih arhitekata, inženjera specijalista i sl., što čini njen značaj većim. Gradnja koja se oslanja na materijale i tehnike tradicionalne za ovo podneblje pokazala se kao najbolji odgovor u situaciji gdje smo kao glavnu temu postavili sklad prirodnog ambijenta i arhitekture koja omogućuje aktivan život u korelaciji sa ambijentom. Održiva gradnja u harmoniji s okolišem temeljna je odrednica našeg rada i veseli nas da je naš trud prepoznat od strane CEMEX-a koji već godinama vrijedno radi na promociji održive gradnje i nagrađuje napore projektanata širom svijeta“, rekao je Tomislav Ćurković, projektant nagrađene stambene građevine.

Projekti iz BiH već su ranije ostvarivali zapažene uspjehe na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX. Tako je 2010. godine prijedorska Ulica Kralja Petra I. Oslobodioca odnijela prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te treće mjesto u kategoriji Infrastrukturnih građevina, a 2007. treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine osvojio je projekt Park Petra Kočića iz Banja Luke.
Najveći uspjeh ostvario je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banja Luke 2008. godine, osvojivši dvije međunarodne nagrade u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje. Prošle je godine BiH predstavljao sarajevski Importanne Centar, poznatiji i kao Balkanske puzzle.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x