Published On: Uto, kol 10th, 2021

OBITELJI TRAŽE ISTINU Bidenova administracija otvara povjerljive dokumente o 11. rujnu

Američko ministarstvo pravde ponovno će otvoriti tajne dokumente vlade o napadima Al-Kaide 11. rujna 2001. godine, s namjerom da javnosti pruži više informacija o tom događaju.

Taj potez, koji je u izjavi iz Bijele kuće pozdravio Joe Biden, uslijedio je dok članovi obitelji skoro 3.000 žrtava napada od predsjednika traže konkretniju akciju.

– Kao što sam obećao tijekom svoje kampanje, moja administracija zagovara maksimalan nivo transparentnosti u okvirima zakona i pridržavanje strogih smjernica izdanih tijekom uprave (bivšeg predsjednika Baracka) Obame i Bidena o pozivanju na privilegije državnih tajni – naveo je Biden u priopćenju, javlja Al Jazeera, prenosi Fena.

Uoči 20. godišnjice napada, članovi obitelji žrtava od Bidena zahtijevaju da skine oznaku tajnosti s povjerljivih dokumenata, koji će, kako tvrde, pokazati da su čelnici Saudijske Arabije podržali napade.

Oni su, zajedno sa preživjelim u napadima, u petak objavili pismo u kojem su Bidenu poručili da, ako ne otvori dokumente, niti ne dolazi na obilježavanje godišnjice napada.

– Od zaključka Komisije 9/11. iz 2004. godine, otkriveno je mnogo dokaza koji ukazuju da su dužnosnici saudijske vlade podržali napade – navodi se u pismu, koje je potpisalo 1.700 osoba.

– Kroz različite administracije, ministarstvo pravde i FBI nastoje sakriti te informacije i spriječiti američki narod da čuje punu istinu o napadima – dodali su.

Saudijska Arabija negira da je imala ulogu u napadima

Članovi obitelji žrtava 11. rujna dugo su tražili dokumente američke vlade koji se odnose na to da li je Saudijska Arabija pomogla ili financirala bilo koju od 19 osoba povezanih s Al-Kaidom, koji su izveli razorni napad.

– Cijenimo što je predsjednik Biden odao priznanje našim obiteljima dok tražimo pravdu i odgovornost Kraljevine Saudijske Arabije – rekao je Brett Eagleson, čiji je otac Bruce Eagleson ubijen, u izjavi za novinsku agenciju Reuters.

– No, nažalost, već smo čuli mnogo praznih obećanja – dodao je.

Operativci Al-Kaide su 11. rujna 2001. oborili tri putnička aviona u dva nebodera Svjetskog trgovačkog centra (WTC) i zgradu Pentagona u Washingtonu. Četvrti avion, za koji se vjerovalo da je ciljao zgradu Capitola, srušio se u polje u Pennsylvaniji.

Prošle godine, američki sudac od saudijske vlade je zatražio da ispita 24 aktualna i bivša dužnosnika, uključujući i bivšeg veleposlanika u SAD-u, u parnici koju su pokrenule obitelji žrtava, koje tvrde da je Saudijska Arabija pružila pomoć napadačima.

guest
nije obvezno
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x