OBAMA U NJEMAČKOJ S kancelarkom Merkel će se sastati u Alpama, a zatim idu u dvorac odsječen od svijeta

Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u nedjelju ujutro u Bavarsku gdje će sudjelovati na summitu G7 koji će se baviti širokom lepezom tema, od stanja globalne ekonomije, preko terorizma i siromaštva do klimatskih promjema, a nezaobilazno je i pitanje grčkog duga.

Obamin zrakoplov sletio je u München gdje su američkog predsjednika dočekali stanovnici u tradicionalnim nošnjama.

Njegov bi posjet Bavarskoj trebao početi susretom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Kruenu, malom mjestu u bavarskim Alpama gdje će se njih dvoje sastati s oko 2.000 stanovnika tog mjesta i gradonačelnikom.

U nedjelju poslijepodne čelnici se sele u dvorac Elmau, odsječen od svijeta i okružen jakim policijskim snagama, gdje će početi radne sjednice.

Na summitu će uz Obamu i Merkel sudjelovati čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Japana. Drugog dana priključit će im se irački premijer Haider al Abadi i pet afričkih čelnika, među kojima tuniski predsjednik Bedži Kaid Esebsi i njegov nigerijski kolega Muhammadu Buhari. Europsku uniju će na summitu zastupati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Summit sedam najmoćnijih gospodarstava svijeta bit će treći na kojemu neće sudjelovati ruski predsjednik Vladimir Putin koji je isključen iz bivšeg formata G8 pošto je Rusija u ožujku 2014. pripojila Krim. Sve dok Rusija, optužena da podupire pobunjeničke snage na istoku Ukrajine, “ne bude poštovala međunarodno pravo, povratak formatu G8 nije moguć”, rekla je kancelarka nedavno.

Više od 17.000 policajaca čuvat će summit skupine G7. Uoči skupa, u subotu su se prosvjednici sukobili s policijom a najmanje je jedna osoba ozlijeđena u njemačkom gradu Garmisch-Partenkirchenu. Kada su demonstranti pokušali probiti policijski kordon, policija je odgovorila suzavcem. Došlo je do naguravanja i meteža nakon čega je najmanje jedan prosvjednik prebačen u bolnicu.

Policija je procijenila da se na prosvjedima okupilo oko 3.600 ljudi, a organizatori su izvijestili o 4.500 okupljenih. Agencije javljaju da je u pitoresknom Garmisch-Partenkirchenu bilo više policajaca nego prosvjednika.

“Nitko ne vodi računa o siromaštvu, to se pitanje ne rješava i to nije pošteno. Mogli bismo puno bolje organizirati svoje ekonomije”, rekao je jedan od prosvjednika.