Published On: Čet, kol 25th, 2016

O HRVATSKO-SRPSKOM SUKOBU ‘Očekujem da će Srbija blokirati hrvatske proizvode’

Odnosi sa Srbijom su usijali domaću političku scenu. U zadnjih nekoliko mjeseci dvije zemlje su razmijenile na desetke prosvjednih nota, uvreda i prijetnji. Što stoji u pozadini sukoba Srbije i Hrvatske, pokušali su u RTL Direktu odgovoriti politički analitičari Žarko Puhovski i Marko Uljarević
Je li riječ o klasičnom bildanju mišića usred političke kampanje ili o ozbiljnijem sukobu, u RTL Direktu su analizirali politički analitičari iz Zagreba i Beograda, Žarko Puhovski i Marko Uljarević.
Žestoka retorika Zorana Milanovića u razgovoru s braniteljima ne razlikuje se od retorike koja se čuje iz HDZ-a, pa Puhovski smatra kako su HDZ i SDP oko toga postigli konsenzus te da je upravo zato to relevantno za izbore.
‘U sto minuta razgovora Milanovića i Plenkovića točno jedan posto bio je posvećen Srbiji. Ono u čemu su suglasni suparnici ne može biti temom izborne kampanje. Prema tome, hrvatska politička zajednica nema interes za tu temu’, kaže Puhovski i dodaje kako se ne slaže s Božom Petrovom da je sve to zbog izborne kampanje jer su HDZ i SDP suglasni oko ovog stava.
‘Problem nije u tome što Srbija želi kažnjavati ljude koji su počinili ratne zločine, to sve države moraju činiti. Problem je što si je Srbija uzela pravo proganjati ljude izvan svog teritorija, a na to nema pravo. A drugo, oni daju čitav niz potpuno neutemeljenih optužnica i onda hrvatska strana misli da ima pravo i utemeljene optužnice, kojih također ima, ne procesuirati za ratne zločince koji su u Hrvatskoj’, dodao je Puhovski.
Uljarević je otkrio kako ovaj sukob izgleda iz srpske perspektive te se osvrnuo na deklaraciju koju su Vučić i Grabar Kitarović potpisali prije dva mjeseca.
 
‘Usprkos tome što je većina građana Srbije imala negativno mišljenje o Hrvatskoj, pozitivno su gledali na potpisivanje deklaracije i očekivali novi početak koji će donijeti unapređenje odnosa u svim poljima. Međutim, sada ponovno imamo eskalaciju i čini mi se da su javnosti u Srbiji u fokusu neke druge stvari. Sukob s Hrvatskom se provlači kroz sve sfere našeg društva’, kaže Uljarević.
Na pitanje zašto Srbija uporno odbija ublažiti Zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji hrvatskim građanima predstavlja prijetnju, Uljarević kaže kako misli da Hrvatska i Srbija imaju mnogo više spornih stvari od tog zakona.
‘Rješenje i za tu stvar, oko tog zakona, treba tražiti kroz dijalog, a ne kroz protestne note, koliko god jedni ili drugi inzistirali na tim stvarima’, kaže Uljarević.
Puhovski je prokomentirao kako se hrvatska diplomacija nosi u ovom ‘ping-pongu’ sa srpskom diplomacijom.
‘Ovih dana je 20 godina od međusobnog priznanja Hrvatske i Srbije 1996. godine i u svih tih 20 godina diplomacija je bila nevažna. Tu se ne radi o diplomaciji, već o izazivanju javne histerije. Diplomacija tu ništa ne može. Ono što je dobro, za razliku od prijašnjih godina, to je da ne dolazi do društva. Imamo tisuće srpskih turista u Hrvatskoj, a niti jedan jedini podatak o bilo kakvom incidentu. Dakle, društvo to ne prihvaća, prihvaćat će ako se to nastavi’, kaže Puhovski.
Puhovski kaže kako se sve to vjerojatno može odraziti na srpsku nacionalnu manjinu, ali da je bilo i obrnuto.