Published On: Čet, kol 25th, 2016

AMERIČKA UCJENA Biden Kurdima: Povucite se istočno od Eufrata

SAD je jasno poručio snagama sirijskih Kurda da se moraju povući istočno od Eufrata nakon što su zauzele sirijski grad Manbidž žele li zadržati američku potporu, rekao je u srijedu u Ankari američki potpredsjednik Joe Biden. ‘Oni ne mogu, i neće, ni pod kakvim uvjetima imati američku potporu ako ne ispune svoju obvezu’, rekao je u srijedu Biden, koji boravi u Turskoj

Naglasio je također kako SAD neće pristati na kurdski entitet na turskoj granici.

Ankara je također poručila kako očekuje da se sirijski Kurdi povuku preko rijeke nakon osvajanja Manbidža.

Biden kaže da SAD surađuje s Turskom u pogledu dokaza protiv Gulena

Biden je rekao da SAD surađuje s Turskom u razmatranju dokaza protiv muslimanskog svećenika čije izručenje Ankara traži u vezi neuspjelog pokušaja državnog udara, ali i da se moraju poštivati pravni standardi.

Govoreći tijekom posjeta Ankari, Biden je rekao da će SAD nastaviti surađivati s Turskom koja šalje dodatne informacije o svećeniku Fethullahu Gulenu sumnjičeći ga je odgovoran na pokušaj državnog udara 15. kolovoza.

Biden je istaknuo kako SAD-u nije u interesu da štiti bilo koga tko je nanio zlo nekom američkom savezniku te da Washington pruža odlučnu potporu Turskoj nakon državnog udara.


Turski premijer Binali Yildirim rekao je nakon sastanka s Bidenom da Turska i SAD ne smiju dopustiti da incidenti naštete njihovim odnosima, ali i naglasio kako Ankara očekuje da pravni proces za Gulenovo izručenje bude proveden bez odgađanja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji će se s Bidenom sastati poslije, rekao je da će Turska nastaviti slati američkim dužnosnicima dokumente kako bi dokazala svoje tvrdnje i ishodila Gulenovo izručenje.

Gulen živi u samovoljnom egzilu u SAD-u od 1999.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x