NOVINARI POTIČU NA NASILJE Izraelska vlada zabranjuje emitiranje i rad Al-Jazeeri

img787805

U kolovozu 2017. izraelski ministri odlučili su raspravljati o zabrani emitiranja i rada Al-Jazeere na izraelskom tlu. Al Jazeera, prema premijeru Benyaminu Netanyahou, “potiče na mržnju i nasilje” te zbog toga najavljuje da će učinite sve kako bi toj televiziji zabranio rad u Izraelu.

Ministar komunikacije Ayoub Kara dodao je kako nije za zabranu slobode govora, ali neće “tolerirati djelovanje koji dovodi u pitanje državu Izrael i sigurnost izraelskih građana”. Podsjetimo, nakon tri atentata 8. siječnja, 14. travnja i 14. srpnja kod Brda hrama koja su ukupno ubila 6 izraelska policajca a ranila njih 23, izraelske vlasti postrožile su sigurnost na tom mjestu.

Međutim, arapski mediji proširili su vijest kako je to urota protiv muslimanskih vjernika. U tom je sudjelovala i Al Jazeera (od milja je vole zvati i Al Lažeera). Izraelske vlasti, kako bi udovoljile palestinskoj strani, uklonile su metalne detektore u jeruzalemskom starom gradu, omogućivši muslimanskim vjernicima ulazak u hram, zbog čega je 27. srpnja ranjeno 96 osoba u sukobu između muslimanskih vjernika i izraelske policije.

Osim aktivnosti uperenih protiv izraelskih sigurnosnih službi, Al Jazeerin novinar i reporter Elias Karam i stanovnik Nazareta izjavio je za islamski Dar Al-Iman kako “njegov rad kao Palestinca služi u svrhu arapskog otpora protiv židovske Države”. Nakon što su izraelske vlasti otkrile taj intervju, zabrana rada Al Jazeera ponovno je aktualizirana.

Poskok.info