Published On: Tue, Aug 22nd, 2017

SEBASTIAN KURZ: Tamo dolje u Sarajevu, ženama plaćaju da se pokriju

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz založio se za ubrzavanje pristupnog procesa zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji i izrazio zabrinutost zbog sve većeg utjecaja muslimanskih zemalja u toj regiji, prenosi Tanjug.

On je izrazio zabrinutost zbog rastućeg utjecaja Turske, ali i Saudijska Arabije na zapadnom Balkanu.

“U Sarajevu ili Prištini se, na aprimjer, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu”, kazao je Kurz za njemački dnevnik Handelsblatt.

Istaknuo je da se to ne smije bez djelovanja gledati.
S tim u vezi, šef austrijske diplomacije je rekao da bi trebalo ubrzati pristupni proces, kako bi se Turska i druge sile držale pod kontrolom.

“EU, iako je trenutno potresena događajima kao što su Brexit, migrantska kriza ili terorizam, ne smije ispustiti iz vida zapadni Balkan“, kazao je Kurz.

On je istaknuo da se radi o regiji s mladim državama, u kojem je došlo ponovo do rasta tenzija između zemalja ili različitih naroda.

“Zbog toga moramo dalje igrati aktivnu ulogu u ovoj po EU veoma važnoj regiji. Moramo podržati reforme i borbu protiv radikalizacije, kao i ponuditi vjerodostojnu europsku perspektivu”, naglasio je Kurz.