Published On: Pon, sij 18th, 2021

Novinari neka budu među prioritetima za cjepljenje

Društvo novinara BiH uputilo je danas dopis nositeljima izvršne vlasti u BiH u kojem traži da se, prilikom određivanja prioriteta za cjepljenje protiv COVID-19, novinari uvrste u skupinu odmah iza medicinskih djelatnika i ugroženih skupina stanovništva.

U dopisu upućenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević i entitetskim premijerima Fadilu Novaliću i Radovanu Viškoviću ističe se da su novinari u BiH od prvog dana pandemije izvještavali s mjesta događaja o borbi protiv COVID-19 i jedna su od rijetkih profesija koja niti jednog trenutka nije prekidala djelatnost.

Time su, kako se navodi u dopisu, novinari dali nemjerljiv doprinos u izvještavanju javnosti o pandemiji virusa korona i svim društvenim posljedicama koje je izazvala. Novinarstvo je, naglašavaju, svakako profesija u kojoj se ostvaruje veliki broj osobnih kontakata te je, bez obzira na mjere osobne zaštite, mogućnost infekcije velika, što pokazuje i veliki broj oboljelih.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, radeći svoj posao, veliki broj njih je obolio od COVID-19. Nažalost, imali smo i smrtne slučajeve među kolegama. Zato apeliramo na Vas da uvrštavanjem novinara u prirotetne kategorije za cjepljenje protiv COVID-19 zaštitite njihovo zdravlje i živote te im tako omogućite da nastave obavljati svoj posao informiranja javnosti, do konačne pobjede nad tom bolešću, navode iz Društva novinara BiH./HMS/