Published On: Wed, Sep 23rd, 2015

NOVINAR APSOLUTIZMA RADIO JE POD ZAŠTITOM REŽIMA: Zbog fašizacije društva, Babić od RAK-a nikada nije kažnjen

U prijavi koju je udruženje novinara RS-a poslalo protiv FTV-a i Darijana Babića još davne 2012-e dodaje se da je reporter Darjan Babić, direktno javljanje iz Banjaluke započeo rečenicom: “Dobro večer iz Banjaluke, središnjeg mjesta proslave 20. obljetnice RS, proslave genocida i agresije nad BiH…”.
– Završavajući javljanje Babić je ponovio: “Tako su Dodik i odabrano društvo, koji su podržavali sve vrijeme agresiju i genocid nad BiH, obilježili 20. obljetnicu…” – navedeno je u prijavi koju je potpisao predsjednik Udruženja novinara RS Dragan Jerinić.
Iz UNRS se ističe da su spomenute odgovorne osobe počinile krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz člana 390. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona RS.
Udruženje novinara RS je iz istih razloga, 12. siječnja 2012. godine podnijelo prijavu protiv FTV-a Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH. RAK je naknadno od FTV-a tražila snimak emisija i stav ove kuće, a sutra ističe rok za njihovo dostavljanje.
Koliko je poznato RAK niti Babića niti FTV do danas nije niti opomenuo.

BANjALUKA – Udruženje novinara Republike Srpske (UNRS) podnijelo je jučer Okružnom tužiteljstvu Banjaluka krivičnu prijavu protiv urednika i novinara Federalne televizije (FTV) zbog poticanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti prema srpskom narodu u BiH.
Krivična prijava je podnesena protiv urednika Informativnog programa FTV-a Damira Kaletovića i Azre Pašukan, urednika Vijesti FTV-a Željka Tice, urednika TV programa i multimedije FTV-a Bakira Hadžiomerovića, te novinara FTV-a Sinana Šarića i Darjana Babića.
U prijavi se navodi da su Sinan Šarić, u svojstvu autora, Damir Kaletović u svojstvu urednika političko-informativnog programa FTV-a, te Bakir Hadžiomerović kao urednik TV programa i multimedije, imali namjeru da izlože poruzi nacionalne i etičke simbole RS.
– U namjeri da kod građana potaknu nacionalnu mržnju i netrpeljivost prema srpskom narodu u BiH, 9. siječnja 2012. godine, na Dan Republike Srpske, u magazinu “60 minuta”, pod nazivom “Krnja velika Srbija”, gledateljima je povijest srpskog naroda, kroz izbor snimljenog materijala i sugovornika, te izborom konteksta njihovih izjava, prikazana kao “genocidan kulturni model” koji se provodi posljednjih 150 godina. Republika Srpska je prikazana kao “jedini uspio politički projekat” takve srpske nacionalne politike – navedeno je u prijavi.
Autor emisije Sinan Šarić tvrdnju da je RS nastala “eksplicitnim divljaštvom” potkrijepio je dijelovima iz “Načertanija” iz 1844. godine, Stevana Moljevića i Svetosavskog sabora, te Memoranduma SANU iz 1986. godine.
– RS je u ratu služila kao bastion za sprovođenje 200 godina stare politike, odnosno stvaranje velike srpske države – poručivali su sa Javnog servisa Federacije BiH.
Niz uvreda iznesene su i za predsjednika Srbije Borisa Tadića, a nije pošteđen ni ubijeni prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić. Uvrede su iznesene i na račun zvaničnika Srpske, te cijelog srpskog naroda.
Pored toga, u prijavi se navodi da su 9. januara, Darjan Babić, u svojstvu autora, Željko Tica, u svojstvu urednika “Vijesti” i Azra Pašukan i Damir Kaletović, kao urednici Informativnog programa, u centralnoj informativnoj emisiji “Dnevnik”, prilozima o proslavi Dana i 20 godina RS, na eksplicitan način gledaocima sugerisali zaključak kako je RS “genocidna tvorevina”.
– Kaletović i Pašukan, kao urednici, a Tica kao urednik “Vijesti”, osmislili su koncept informacije o proslavi dvadeset godina RS na taj način što su najavu “Dnevnika” otvorili rečenicom: “Žmire i okreću glavu od onoga što je Hag jasno precizirao; BiH, preciznije Republika Srpska, jedini dio zemaljske lopte na kojoj se obilježava godišnjica genocida, ratnog zločina, mučenja i silovanja” – istaknuto je u krivičnoj prijavi.

Udruženje novinara RS predlaže:

» da se protiv osumnjičenih otvori istraga u kojoj će se oni saslušati u vezi sa okolnostima pripremanja i emitovanja inkriminisanih priloga
» da se u istrazi pribavi vještačenje kompletne emisije po vještaku-stručnjaku za etiku na okolnosti da li emisija po ideji, sadržaju, konceptu, vremenu emitovanja i društvenom kontekstu, kod prosječnog gledaoca, može izazvati nacionalnu i vjersku netrpeljivost, mržnju ili razdor
» da se pribavi vještačenje stručnjaka za medijske komunikacije na okolnosti profesionalnog pristupa u konceptu emisije i kršenja pravila profesionalnog kodeksa za elektronske medije i javne servise
» da se sasluša više lica iz raznih društvenih oblasti, uključujući i političku sferu, na okolnosti percepcije emitovanog programa FTV-a
Izvor: http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Tuzili-FTV-zbog-govora-mrznje-prema-srpskom-narodu/lat/69067.html