Published On: Ned, stu 9th, 2014

Novi Zeland je obećana zemlja za Hrvate. Izdaju nam radne vize i odlično plaćaju

Avanturist Tomislav Perko odlučio se skrasiti, ali ne u svojoj Hrvatskoj, već na udaljenom otoku. Objasnio je zašto baš tamo…
Ništa me ne veže za Hrvatsku. Poznata mjesta i dalje će biti tu kad se jednog dana vratim, a ionako je ponekad potrebno otići kako bi se ta poznata mjesta cijenilo još više. To me naučila cesta – kaže Tomislav Perko, hrvatski avanturist i pustolov koji je u proteklih nekoliko godina proputovao sve kontinente svijeta osim Sjeverne Amerike. Sada se, barem na neko vrijeme, odlučio skrasiti, ali ne u Hrvatskoj nego na suprotnoj strani planeta –Novom Zelandu. Ovaj otok-država istočno od Australije jednom godišnje raspisuje natječaj za dodjelu stotinu “working holiday” viza, svojevrsnih turističkih radnih dozvola s kojima je moguće legalno pronaći posao.
– Prije nekoliko mjeseci kolega mi je SMS-om poslao poruku da su počele prijave za vize. Pola sata kasnije, još krmeljav, bio sam prijavljen. Baš kao i moja djevojka Mare koja je i dalje spavala i nije imala pojma da sam podnio i njezine dokumente za prijavu – kaže Perko. Nekoliko je razloga zašto planira otići na Novi Zeland. Prije svega, u Zagrebu može naći posao, no, kako kaže, malo je vjerojatno da će naći posao koji će voljeti, koji će ga motivirati i koji će, na kraju krajeva, omogućiti koliko toliko lagodan život da ne mora živjeti s roditeljima, svojim ili djevojčinim, svejedno.