Published On: Čet, svi 9th, 2013

NOVI ZAKON O ISTRAŽIVANJU GORIVA: Konkurencija INI ili konačna rasprodaja hrvatskog podmorja?

ZAGREB  Vlada će danas u Sabor poslati  zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, koji bi kako tvrdi predlagatelj Ministarstvo gospodarstva, trebao  pojačati vađenje nafte i plina u Hrvatskoj, a samim time i osnažiti domaće gospodarstvo. Tim posebnim zakonom nafta i plin odvajaju se od ostalih rudnih bogatstva u Hrvatskoj i njihova se eksploatacija regulira posebnim zakonom jer je aktualni Zakon o rudarstvu, kako je isticao ministar Ivan Vrdoljak, kočio investicije međunarodnih kompanija u Hrvatskoj.
Posebno problematično bilo je to što je prema Zakonu o rudarstvu netko na javnom natječaju mogao dobiti pravo na istraživanje, uložiti u njega novac, ustanoviti da je otkrio zalihe nafte ili plina, ali ih nije mogao eksploatirati jer je država raspisivala novi natječaj na kojem je dodjeljivala koncesiju za eksploataciju. Sada će se raspisivati jedan javni natječaj i onaj tko dobije priliku za istraživanje dobit će i dozvolu za eksploataciju, a koncesija će se dodjeljivati na najviše 30 godina.
Država će tako s nekim moći sklopiti ugovor o istraživanju i eksploataciji, ali i ugovor i istraživanju i eksploataciju uz obvezu plaćanja naknada i poreza. Drugim riječima  to znači da će netko koncesiju moći dobiti uz plaćanje svih poreza i naknada ili će koncesijski ugovor moći isplatiti tako što će s državom podijeliti naftu i plin koje izvadi.
Novi zakon propisuje i da koncesionar mora ispunjavati sve obveze prema državi, da ne smije iza sebe imati pokušaje nelegalne eksploatacije, te da država u slučaju kršenja ugovora može raskinuti ugovor o koncesiji.
Investitori će se morati pridržavati i svih propisa vezanih uz zaštitu okoliša, a kako je moguće da nepažnja prilikom izvođenja rudarskih radova proizvede i neželjene posljedice zakon pripisuje da investitor za vrijeme trajanje ugovora mora imati osiguranje, te da Vladi prije potpisivanja ugovora mora dati na uvid i policu u tom osiguranju. Morat će priložiti i financijska jamstva. No, s druge strane u ugovoru će moći računati i na to da mu se dodjele određeni bonusi.
Zakon najavljuje i osnivanje još jedne agencije one koja će biti nadležna za  ugljikovodike, a Vladi daje mogućnost da osnuje nacionalno trgovačko društvo čija bi osnovna djelatnost bila istraživanje i eksploatacija energetskih mineralnih sirovina.

Interes investitora

Zakon kaže samo da se takvo društvo može osnovati, a o njegovom statusu se ne govori ništa preciznije. Takva bi kompanija zapravo bila domaći konkurent Ini, ali je nejasno zašto bi se osnivala ako Ministarstvo gospodarstva očekuje veliki interes investitora nakon uklanjanja prepreka njihovom ulasku u Hrvatsku. Međutim, naši sugovornici iz tog ministarstva pojašnjavaju da bi se moglo dogoditi da Ina izgubi određeni broj ugovora jer  tamo gdje je dobila koncesije za istraživanjem najvjerojatnije u zakonskom roku neće početi eksploataciju, pa bi u tom slučaju ti ugovori mogli preći na tu novoosnovanu državnu tvrtku.
Poseban zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika imao je protivnike u Vladi koji su smatrali da se koncesionarima nafte i plina ne smije davati poseban status, ali je iza njega stao premijer Zoran Milanović, a argument zagovornika takvog zakona je i to Hrvatska ne smije dopustiti nastavak pada u energetici odnosno u eksploataciji nafte i plina.