Published On: Čet, ruj 3rd, 2015

NOVI USPJEH: DF se uspio posvađati i sa OSCE-om

Demokratska fronta (DF) najoštrije osuđuje “pokušaj Misije OSCE-a u BiH da putem Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća izvrši pritisak na Tužiteljstvo BiH kao neovisan organ i dobije neograničenu mogućnost uvida u predmete koje vodi isto”.
”Smatramo indikativnim da se traži uvid u predmete koje vodi samo Tužiteljstvo BiH, a ne i druga tužiteljstva npr. Specijalno tužiteljstvo RS-a. Podsjećamo, OSCE nije organizacija koja ima takvu misiju niti joj je to mandat. Država BiH nema bilateralnih sporazuma s OSCE-om koji bi eventualno omogućio ovakvu radnju mimo mandata OSCE-a”, navodi se.
Omogućavanjem uvida u predmete koje vodi Tužiteljstvo BiH, a za koje vrijedi načelo tajnosti, Tužiteljstvo BiH, kao organ i pojedini tužioci bi se doveli u situaciju da počine krivično djelo kažnjivo po zakonima BiH.
”U političkom smislu ovakav zahtjev OSCE-a izravno ide naruku zahtjevima Milorada Dodika za održavanje referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH jer time potvrđuje njegovu tezu da stranci upravljaju Tužiteljstvom i Sudom BiH kao institucijama koje bi morale biti potpuno neovisne, kako od domaće vlasti tako i od stranaca”, precizira se.
Misija OSCE-a u BiH trebala bi, navodi se, da djeluje u okviru svog mandata umjesto da narušava pravni sustav i poredak u BiH.
”Na primjer, pitanje kršenja ljudskih prava u oblasti obrazovanja djece iz škole u Konjević-Polju je ono što bi trebalo da bude jedan od ključnih predmeta rada odgovornih u OSCE-u u BiH”, ističe se u priopćenju Demokratske fronte.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare