Published On: Sri, kol 15th, 2012

NOVI TRENDOVI: Prostitucija je preselila u stanove

Problem prostitucije u BiH je, u posljednjih 10 godina, u dobroj mjeri riješen, s obzirom na to da su u prethodnom periodu zatvoreni svi noćni barovi koji su egzistirali kao paravan prostituciji i trgovini ljudima. No, iz “ugostiteljskih objekata” prostitucija je preselila u stanove…

Tako je u posljednje vrijeme aktuelan “trend” organiziranja prostitucije u privatnim stanovima i oglašavanje takvih “usluga“ u novinskim oglasima. U Federalnoj upravi policije kažu da je ovaj vid prostitucije najviše rasprostranjen u većim gradskim centrima u BiH, iako se ne može reći da su manje gradske sredine imune na ovu pojavu.

Upravo su prošlog mjeseca pripadnici Federalne uprave policije uhapsili Jasmina Ćatića Bombu i Jasmina Pičugu iz Sarajeva, koje se sumnjiči da su putem više novinskih oglasa navodili i podsticali na pružanje seksualnih usluga državljanku Bugarske. No, uz njihov oglas, novinski stupci puni su sličnih ponuda, što govori o tome koliko je ova pojava uzela maha.

„Napominjemo da sam čin prostitucije, u skladu sa aktuelnim zakonskim rješenjima, nije krivično djelo, već prekršaj za koji se izdaje novčana kazna i što je u nadležnosti kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova. Što se tiče novinskih oglasa, istražitelji za seksualne delikte i trgovinu ljudima prate izdanja u kojima se najčešće objavljuju takvi ili slični oglasi, te preduzimaju zakonom predviđene i dozvoljene radnje“, kažu u FUP-u.

Statistika za posljednjih 5,5 godina (Federalna uprava policije)

Statistika za posljednjih 5,5 godina (Federalna uprava policije)
U policiji navode i da je, kada govorimo o navođenju na prostituciju, najčešće riječ o tome da organizatori ove nelegalne radnje iskorištavaju težak materijalni status djevojaka koje podvode, koristeći se obmanama u vidu “velike zarade”. Međutim, kako to i zakon tumači, riječ je o radnjama koje navode, potiču ili namamljuju osobu na pružanje seksualnih usluga, a sve radi zarade tih osoba (organizatora). Također, kao paravan ilegalnim radnjama organizovanja prostitucije, nerijetko se koriste legalni biznisi, poput salona za masažu, restorana, disktoteka, motela i slično, ističu u policiji.

Na području Kantona Sarajevo prisutan je i problem u vezi s prostitutkama koje nude usluge u naselju Rajlovac. One svoje mušterije čekaju uz cestu, zbog čega lokalne žiteljke koje tuda naiđu nerijetko doživljavaju neugodnosti od vozača, koji im trube ili dobacuju. Glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić, međutim, kaže da policija u ovoj godini nije evidentirala nijedan prekršaj u Rajlovcu, kao i da je u prošloj godini izdano pet ili šest prekršajnih naloga u vezi s tim. “Taj je problem u posljednje vrijeme dosta manji nego što je to bio slučaj ranije, što govori i statistika”, rekao je Nefić.

klix.ba
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare