Subota, 15 lipnja, 2024

Ministar koji građanima poručuje “štedite, nemojte jesti” utajio je milijune maraka

Must Read

Ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj, nakon sastanka sa generalnim direktorom BH Gasa Adnanom Kresom, na pitanje novinara kako preživjeti poskupljenje, uz ciničan smijeh kratko odgovorio: “Štedite, nemojte jest’!”

Sastanak je upriličen povodom zahtjeva BH Gasa Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za povećanje cijene plina od 20,12 posto, o kojem bi Vlada FBiH trebala odlučivati na nekoj od sljedećih sjednica.

Kakav će biti stav ministra trgovine jasno je iz snimka kojeg su načinili reporteri face TV.

Milorad Bahilj Baja je kadar opskurne širokobriješke braće Lijanović, osoba koja je u proteklih petnaestak godina, zahvaljujući fiktivno registriranim tvrtkama, na uvozu I izvozu mesa, prelevmanima i čime sve ne utajila milijune maraka poreza, piše Slobodna bosna.

Obiteljski su biznis Lijanovići, kao što je poznato, pokrenuli još 1983. na Širokom Brijegu gdje je njihov otac Stipe Ivanković Lijanović otvorio prvu mesnicu. Godinu dana poslije bili su vlasnici još jedne mesnice u Mostaru, i to će, sve do 1992. biti sva njihova poslovna imovina.

Iako su izgradnju pogona za preradu mesa najavljivali još potkraj ’80.-tih godina, činjenica je da poslovna ekspanzija obitelji Ivanković Lijanović započinje 1992., kada su uz političku preporuku iz HDZ-a (koja je, dakako, amenovana u stranačkoj središnjici u Zagrebu), postali ekskluzivni dobavljači mesa za HVO.

Ogromne količine mesa kojim su Lijanovići opskrbljivali HVo prodavane su po trostruko višim cijenama, što je poduzetnoj širokobriješkoj braći donosilo milijunsku zaradu (radi se, zapravo, o najgorem ratnom profiterstvu), koju će već 1993. investirati u vlastitu tvornicu za proizvodnju mesa, otvorenu u jeku najžešćih ratnih sukoba, piše sarajevski tjednik.

Uz povlašteni položaj na tržištu „Herceg-Bosne“ i jake političke veze u HDZ-u, Lijanovići su u poslijeratnim godinama značajno proširili obiteljski imperij: otvaraju auto-kuće, benzinske crpke, shoping-centre, kupuju poljoprivredna dobra… No, problem je sa širokobriješkim mesarima što su, unatoč naglom poslovnom uzletu, oni naprosto navikli raditi samo u uvjetima „sive ekonomije“, dakle, izvan zakona.

Takav način poslovanja će ih kasnije stajati brojnih optužbi za višemilijunske porezne utaje, i sudskog procesa na Sudu BiH, koji je okončan oslobađajućom presudom za braću Ivanković Lijanović i novim suđenjem za nekadašnjeg federalnog ministra financija a danas njihovog najvećeg političkog protivnika, lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Međutim, iako su Lijanovići, na uistinu volšeban način, izbjegli procesuiranje zbog neplaćanja posebnih pristojbi pri uvozu sirovina za mesne prerađevine (2000. godine), čime su federalni proračun oštetili za 1,8 milijuna KM, protiv njih je prije nekoliko mjeseci Tužiteljstvo BiH pokrenulo novu istragu, ponovno zbog poreznih utaja teških skoro pet milijuna KM, piše Slobodna Bosna.

Radi se o tvrtkama MI-MO, Farmer, Farmko, Optimum, Laktat i ZD.I, kojima je zajedničko da su po istovjetnom principu usko poslovale sa Mesnom industrijom Lijanovići (sklapali su, naime, ugovore o zakupu njihovih poslovnih pogona, prostorija za skladištenje, ureda, najmu radnika i korištenja naziva za proizvode?!), s tim da bi suradnja bila naprasno prekinuta čim bi svaka od pobrojanih tvrtki dobila povrat PDV-a, ostavljajući, istodobno, državi milijunska porezna dugovanja.

Jedan od Lijanovićevih „menadžera s torbom“, kako u Hercegovini zovu vlasnike fantomskih tvrtki koje su braća Ivanković osnovala s jasnom kriminalnom namjerom da se na bezočan način izbjegne plaćanje obveza prema državi, svojedobno je bio i aktualni federalni ministar trgovine Milorad Bahilj zvani Baja, koji je u Vladu Federacije BiH, naravno, imenovan kao kadar Narodne stranke Radom za boljitak.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -