Published On: Sub, velj 25th, 2023

Novi svjetski poredak: Harise, reci im de

Sve dok Haris Zahiragić nije ušao u studio Face televizije i oštro zaprijetio Zapadu, u Pentagonu su mislili da im je najveća briga kako će predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Joe Bidena, živog i u komadu odvesti u Kijev i vratiti nazad u Washington.

Mladi jastreb SDA

Iz istog razloga je i Evropski parlament u stalnom zasjedanju. Ekipe hitne medicinske pomoći svako toliko navrate, zastupnicima i zastupnicama uključe infuziju, promjene pelene i daju po jabuku. Situacija je, je li tako, teška i složena, pa se nema vremena za san, odmor, piš i puš pauzu, ručak i večernju šetnju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je televizijski nastup mladog jastreba Stranke demokratske akcije gledao na poslu. Kući se vratio nadrkan i od tada, a nakupilo se dana, nije progovorio ni sa pudlicom, a kamoli sa ženom.

Sa druge strane linije civilizacijskog razgraničenja je, naravno, dernek. Kineski lider Xi Jinping je okrenuo janje u sred Zabranjenog grada. Vladimir Putin se od sreće napio i ne trijezni se. U Bjelorusiji je proglašen mjesec nacionalne sreće, a u Čečeniji dva.

Ni u takozvanoj regiji nije mirnije i drugačije. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, nije se objesio u garaži samo zato što nema garažu. Čak je i vlasnik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, euforično priznao da ga već četiri-pet dana niko nije pokušao ubiti.

Tanak obraz

„Ukoliko međunarodna zajednica nastavi na ovakav način tretirati političku volju bošnjačkog naroda, ja ću se lično potruditi i pobrinuti da bošnjački narod u svijetu počne tražiti nove prijatelje. Razne, i Kineze i Ruse. Možemo mi i sa Srbijom praviti bolje odnose jer očito s Hrvatskom nismo u stanju da ih napravimo. Zašto Bošnjaci i Srbi ne bi pokušali napraviti neku potpuno novu politiku?”, izjavio je, gostujući kod Senada Hadžifejzovića, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Haris Zahiragić.

Za politiku, prije i više od svega, treba imati tanak obraz, meku kičmu i suficit samopouzdanja. Zahiragiću posljednjeg ne nedostaje, dok o ostalom govori njegov karijerni uspon. Istina, nije SDA jedina stranka u kojoj je svaka nova kadrovska garnitura gora od prethodne, sasvim suprotno, ali je konkurenciji nedostižna u deluzivnosti koju je energični deputat demonstrirao pred kamerama.

Manji je, naime, problem u tome što Zahiragić iskreno vjeruje kako se on može efikasno “potruditi i pobrinuti da bošnjački narod u svijetu počne tražiti nove prijatelje“, nego u tome što još uvijek najveća partija najbrojnijeg konstitutivnog naroda nema ništa protiv predaje vlastitog političkog subjektiviteta – nekome, bilo kome, pa i onima koji tuđe nacionalne interese korigiraju dalekometnom artiljerijom.

1.200 kilometara bodljikave žice

Da je, ali samo jednu minutu, razmišljao o onome što je rekao, Haris Zahiragić bi pred kamerama glasno šutio. Koliko god američka i evropska politika bile haotične i u Bosni i Hercegovini i u ovom dijelu svijeta, e tačno toliko su i ruska i kineska – gore. To što se, u slučaju da sve bude kako Haris kaže, Kinezi prema Bošnjacima ne bi odnosili kao prema Ujgurima – koje, samo zato što su i muslimani, zatvaraju u logore – ne znači da bi Rusi u tom bosanskohercegovačkom narodu vidjeli nešto drugo osim isturenog odjeljenja Čečenije kakvu je Putin napravio sebi i onom mahnitom Kadirovu, kabadahiji čiji se sunarodnjaci u Ukrajini bore na obje strane: nemoralniji na ruskoj, etičniji na ukrajinskoj.

Živjeti na granici NATO-a i Evropske unije, a zagovarati savezništvo sa Kinom i, to pogotovo, Rusijom, prizivanje je 1.200 kilometara bodljikave žice duž istih tih granica što, krajnje uslovno rečeno, ne bi bio problem kada jedini dio granice bez šiljaka ne bi bio onaj sa zemljom čija službena politika – još od kraja osamdesetih godina prošlog vijeka – rijeku Drinu vidi isključivo kao prirodno, a ne kao i administrativno mjesto razdvajanja Srbije i BiH.

Nova državna, te vrlo vjerovatno i buduća federalna vlast, skrojene su, da se ne lažemo, u Ambasadi SAD-a i Uredu Visokog predstavnika. To što je SDA tamo otpisana, ne znači da godinama nije bila upisana na listu saveznika. A to što u Ulici Mehmeda Spahe nisu skontali kako ni Ambasada SAD-a, ni OHR, ni NATO, ni EU ne postoje da bi ispunjavali njihove nerealne želje i tako otplaćivali nekakav moralni dug zbog manjka angažmana tokom rata, nije do Bruxellesa ili Washingtona, Berlina ili Pariza, već isključivo do Stranke demokratske akcije koja je iz faze kukanja na stranim jezicima prešla u fazu prijetnji koje služe tek tome da oni što su pogurali Konakovića, sačuvali Dodika i prihvatili Čovića budu sigurni da nisu pogriješili.

Izolacija

Godinama su se u SDA folirali da ne shvataju da se ne može u isto vrijeme imati neograničenu američku i općenito zapadnu podršku, te služiti Erdoganu kao karaula, primati predstavnike Muslimanskog bratstva u službene, srdačne i prijateljske posjete, ugošćavati diplomate iranskog teističkog gulaga, zagovarati poništavanje Dejtonskog sporazuma i, da šteta bude veća, kreirati društvenu klimu u kojoj su svi jednaki samo ako nisu liberali, ateisti, komunisti, pripadnici rodnih manjina… Sada, kada je faktura ispostavljena, ta politička organizacija komotno može birati između dalje izolacije – na čemu i Zahiragić predano radi – i ozbiljnog, unutarstranačkog restarta koji podrazumijeva dubinske promjene i agende i kadrova.

Prvog, pri tome, nema bez drugog, dok od drugog nikada ništa neće biti sve dok je Bakir Izetbegović predsjednik, a Haris Zahiragić bilo šta. Pa i obični, pasivni član.

Emir IMAMOVIĆ PIRKE bljesak.info

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Lovac na seve
Lovac na seve
1 mjesec prije

Djozluke I bling bling sat… Tenkre…!

Republika Shqiptare e Kosovës
Republika Shqiptare e Kosovës
Šta ti kažeš na ovo?  Lovac na seve
1 mjesec prije

Zahiraga jeste čovek iz raja. Upravu ti si, on ë moro ugledati na prva kockasta glava od Hercegovina – Čović i mahati sa krst da u televizija bude veći katoljik od Benedikt MMMCXCXXXVVVIIIIII, a iza kockasta glava sakrio cela vila od 5 miliona maraki, ki je uzeo od blesavi Hercegovci koji ga glasaju 30 leta.

Last edited 1 mjesec prije by Republika Shqiptare e Kosovës
Lovac na seve
Lovac na seve
Šta ti kažeš na ovo?  Republika Shqiptare e Kosovës
1 mjesec prije

Rimtitu qitu za hou….🤹

Dimitrije Pantic
Dimitrije Pantic
Šta ti kažeš na ovo?  Republika Shqiptare e Kosovës
1 mjesec prije

Posto ti je ovaj “junac’ idol, onda samo mogu zamisliti koji si ti zapravo mufljuz ili rugoba od covjeka. Jadni ste posto vam je ovaj glavonja najbolje sto imate. Dotakli ste dno od dna. Ipak kompulsivna opsesija i patoloska mrznja prema Hrvatima prelazi sve granice zdravog uma. Jednom rijecju si “psihic” kojem je mjesto u Popovaci i bilo bi korisno da odes tamo sto prije moguce. Sad da odes kod lijecnika ili psihijatra da izvrse psihijatrijsko vjestacenje sumnjam da bi mogao dobiti ljekarsko uvjerenje da ste zdravi i neuracunljivi.

Last edited 1 mjesec prije by Dimitrije Pantic
Jašarević AK47, tekbviiiiiiiir AaAa DzadzaDzaa
Jašarević AK47, tekbviiiiiiiir AaAa DzadzaDzaa
1 mjesec prije

Idemo preko Lovćena Amidzi u posjetu kiafirskkoom Dortmundu, neće mi đikaani odredzivat!!! Ja sam bošnjoOok vjera mi je IsloooOom 🕌☣️🦍. Selam za brata Harisa, pravi SDA Uruk Hai

Republika Shqiptare e Kosovës
Republika Shqiptare e Kosovës
Šta ti kažeš na ovo?  Jašarević AK47, tekbviiiiiiiir AaAa DzadzaDzaa
1 mjesec prije

Ti imao trauma od ukidanje Herceg-Bosna 30 godine i ezan od džamija u Neum uskoro.

Sinovi Sadake obožavaju Cajke
Sinovi Sadake obožavaju Cajke
Šta ti kažeš na ovo?  Republika Shqiptare e Kosovës
1 mjesec prije

Nemam ti ja Donbas Donbilu nikakvih trauma,, dapače, uživam u vašem Muslimansko-Hrvatskom braku ili Federacijii

nisam kriv
nisam kriv
1 mjesec prije

haris zahiragić , u ime arapsko te hebem !!!

Vitez, 10. 06.
Vitez, 10. 06.
1 mjesec prije

Mislio sam da nema većeg dorata od Bakira, ali sam bio jako u krivu.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Kada mi kršćani tj EU i SAD završimo s vama potu.ric.ama,svi ćete moći stati u svoju domovinu tj zapišani podrum Holiday inn-a 😂😂

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Bošnje ko da ih ima 100miliona…bitan faktor, svi se otimaju za njiha.
😅🎶

FerDo
FerDo
1 mjesec prije

Meni je smješnije kako je ovaj lik uspio doći na TV?
Što u kafani kažu, svakakvih budaletina smo se nagledali ali ovaj ulazi u Top10. Čuj ON će LIČNO? Pa on manji od makova zrna u haustoru šta bi Izet rekao. Ali i takav prima platu, i on i voditelj.