Published On: Sri, lis 30th, 2019

NOVI DETALJI O LOVU NA BAGDADIJA Identificirali su ga DNK analizom donjeg veša koje su iz kuće ukrali Kurdi, a u akciji bila je ključna njegova šogorica

Prema posljednjoj teoriji, ključna je bila Bagdadijeva šogorica koja je Iračane navodno odvela do tunela u pustinji, gdje su pronašli ključne tragove

Prašina koju je podigla smrt najtraženijeg militanta na svijetu, lidera tzv. Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija, još se ne sliježe. Internetom kolaju najrazličitije verzije o tome tko je doista zaslužan za njegovu likvidaciju.

Britanski Guardian tako prenosi tvrdnje kurdskih Sirijskih demokratskih snaga da su upravo one odigrale ključnu ulogu u pronalasku Bagdadija u njegovoj jazbini na sjeveru Sirije, odakle je navodno planirao pobjeći u Tursku. Tvrde da su oni, u pokušaju da ga lociraju i prate, surađivali s CIA-om od 15. svibnja, a jedan od njihovih izvora uspio je ući u kuću u kojoj se Bagdadi, koji je vrlo često mijenjao lokacije, skrivao. Kuće se domogao, čini se, u zadnji tren jer se Bagdadi spremao zbrisati na neko drugo mjesto.

Operacije

“Naš vlastiti izvor, koji je uspio doći do Bagdadija, donio je Bagdadijevo donje rublje kako bi se napravio test DNK i potvrdilo da je dotična osoba 100 posto Bagdadi”, otkrio je na Twitteru Polat Can, viši dužnosnik Sirijskih demokratskih snaga. Neki mediji navode da je, osim rublja, donio i uzorak krvi. Jednako tako, tvrde da je nedavno povlačenje američkih snaga dovelo do odgode operacije.

“Odluka o eliminaciji Bagdadija donesena je prije više od mjesec dana. Međutim, američko povlačenje i turska invazija nas primorali su nas da obustavimo naše specijalne operacije, uključujući potragu za Bagdadijem. Turska invazija uzrokovala je odgodu operacije”, rekao je Can te dodao da je njihov obavještajni izvor sudjelovao u operaciji do samog kraja – slao je koordinate, usmjeravao američke snage te, u trenutku upada, bio u žiži događaja. Bio je Bagdadijev savjetnik za sigurnost, a šefa je izdao kako bi se osvetio.

Postoji i “iračka” teorija. Iračani spominju čovjeka po imenu Mohammed Ali Sajet, koji je uhićen prije dva mjeseca u okolici Bagdada i koji im je dao detalje o mogućoj lokaciji samog Bagdadija, ali i njegova glasnika. Iračke su snage slijedile dotičnog glasnika, ubile ga i pronašle kod njega dokumente koji su ih odveli do njegove supruge, a ona ih je, pak, odvela do jedne druge lokacije.

 

Lociranje

Dokumenti koje su tamo pronašli navodno su pomogli u lociranju Bagdadija. Navodi se i ime još jednog Bagdadijeva pomoćnika, Ismaela al-Ethawija. On je iračkim istražiteljima pomogao da dokuče kako se Bagdadi točno kreće i na kojim se mjestima skriva. Navodno im je dao niz korisnih detalja, među ostalim i da je Bagdadi sastančio sa suradnicima u minibusovima krcatim povrćem, a sve kako bi izbjegao da ga se otkrije.

Ima još nekoliko objašnjenja.

Primjerice, da je sirijska provincija Idlib bila izdvojena kao područje na kojem se Bagdadi s tri pomoćnika i obitelji seljakao od sela do sela. Navodno su tamo raspoređeni doušnici na tržnici prepoznali jednu od osoba s kojima je bio, slijedili je i otkrili Bagdadijevo skrovište te podatke proslijedili CIA-i, koja je zatim dronovima i satelitima pratila tu lokaciju pet mjeseci. Dva dana prije napada, Bagdadi je navodno posljednji put izašao iz bunkera i s obitelji posjetio obližnje selo.

Pomoćnici

Osim Kurda, Iračana i Amerikanaca, Bagdadija je ganjala i skupina Hayat Tahrir al-Sham, nekadašnji Nusra front. Oni su nedavno uhvatili još jednog njegova pomoćnika, navodno jednog od trojice muškaraca koji se pojavio s Bagdadijem u njegovoj posljednjoj videoporuci. Sumnja se da su i oni možda nekoj od stranih vlada proslijedili svoje informacije.

Prema posljednjoj teoriji, ključna je bila Bagdadijeva šogorica. Ona je, navodno, Iračane odvela do tunela u pustinji na granici Sirije i Iraka, gdje su pronašli predmete koji su povezani s Bagdadijem. Pronašli su oružje, liječničku opremu, religiozne knjige i malu torbu s kartama i rukom iscrtanim lokacijama. To je bila početna točka uz pomoć koje su uspjeli locirati glasnika, kao i jednu od Bagdadijevih žena te nećaka. Njih troje su pristali na suradnju te su na kraju vodili Iračane i sirijske Kurde koje je angažirala CIA.

U međuvremenu, Amerikanci su potvrdili da su pokopali Bagdadija, odnosno ono što je od njega ostalo, na sličan način kao i Osamu bin Ladena – negdje na moru, u skladu s pravilima koje propisuje njegova vjera. U pritvoru, pak, drže i dvojicu muškaraca koje su uhitili na lokaciji napada. Istog dana kao i Bagdadi, u zasebnom je napadu, doznalo se, ubijen i glasnogovornik IS-a Abu al-Hassan al-Muhajir, prenosi Jutarnj.hr

Stručnjaci tvrde: Očekujte nove napade “vukova samotnjaka”

Ako išta, tzv. Islamska država pokazala je da predstavlja golemu prijetnju čak i kad je na potpunom dnu. Iako je Bagdadijeva smrt velik udarac, smatra se da nije i konačan. BBC je analizirao budućnost IS-a.

1. Nasljednik

Skupina mora demonstrirati sljedbenicima svoju otpornost, a jedan je od načina da izabere novog vođu. Prema nekim navodima, on je već izabran (navodno je riječ o čovjeku znanom po nadimku Profesor), no, prema drugima, nije. U svakom slučaju, osoba koja naslijedi Bagdadija neće biti bilo tko, nego će morati zadovoljiti niz kriterija – od odanosti, strateškog razmišljanja, religiozne posvećenosti, ratnog iskustva do sklonosti strogom kažnjavanju.

2. Napadi

Očekujte ih, odrješito navodi BBC. Najvjerojatnije mete bit će u Iraku i Siriji, gdje za to ima najviše resursa, no IS je, i to je dobro poznato, pružio pipke po cijelom svijetu. Ne smije se zaboraviti ni na “vukove samotnjake”. IS možda priželjkuje veliki, osvetnički, spektakularni napad, no takvi nose i velike rizike. Realnije je očekivati manje, jednostavnije napade za koje nije potrebna velika priprema.

3. Obnova

IS je vrlo otporan, s podružnicama po svijetu – u Afganistanu, Libiji, Africi, Filipinima, Aziji… Dakle, riječ je o raspršenoj mreži ekstremista koja neće iščeznuti. Novi lider mogao bi težiti obnavljanju i ekspanziji sada dotučene skupine ili čak sklapati saveze s ekstremističkim organizacijama s kojima se u prošlosti sukobljavao.

Također, kaos u Siriji, nakon povlačenja SAD-a te turske invazije, već je doveo do toga da su stotine IS-ovaca pobjegle iz kampova za borce i njihove obitelji, a u drugim kampovima, najvažnije onom najvećem Al-Hawlu, IS-ov utjecaj prevladava.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare