Published On: Sri, lis 30th, 2019

Veleposlanstvo Njemačke u BiH uvelo novinu za dobivanje vize

Zbog velikog zanimanja za dobivanje radnih dozvola za rad u Njemačkoj, Veleposlanstvo te države u BiH odlučilo je da će se ubuduće moći koristiti samo online zahtjev za vizu, kako bi se ubrzao proces podnošenja zahtjeva, priopćeno je iz ovog veleposlanstva.

Zbog velike zainteresiranosti, termini se dodjeljuju uz pomoć popisa za termine. Molimo da se registrirate na tom popisu za termin u svrhu podnošenja zahtjeva za vizu prema članku 26 stavak 2 Pravilnika o zapošljavanju. Termini se dodjeljuju po kronološkom redoslijedu popisa za registraciju, priopćili su, pišu Nezavisne novine.

Kako su naglasili, vrijeme čekanja na termin trenutno traje duže od godinu dana, a termini za podnošenje zahtjeva će se dodjeljivati sve dok važi članak 26 stavak 2 Pravilnika o zapošljavanju, odnosno do 31. prosinca 2020. godine.

Prema ovom članu, državljani BiH, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Kosova mogu do kraja 2020. godine dobiti dozvolu za rad u svakoj branši bez ograničenja. Inače, Veleposlanstvo Njemačke prošle godine izdalo je 7.800 radnih viza.

Od ožujka 2021. na snazi će biti novi zakon koji će znatno olakšati procedure i ukinuti ove restrikcije u vezi sa zapošljavanjem radnika sa zapadnog Balkana za ostale radnike. Po novim pravilima, izdavanje viza u konzularnim predstavništvima će, pod uvjetom da podnositelj priloži potpunu dokumentaciju, trajati maksimalno četiri tjedna, a termini za čekanje će se znatno skratiti.

Jedna od novina će biti lakša nostrifikacija diploma i svjedodžbi, s obzirom na to da većina zemalja nema kompatibilan sustav dualnog obrazovanja kakav vrijedi u Njemačkoj, po kojem studenti u zanatskim usmjerenjima dio nastave obavljaju u učionicama, a dio u radionicama na praksi, a i sam proces nostrifikacije diploma bit će znatno ubrzan, prenosi Jabuka.tv

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare