Petak, 21 lipnja, 2024

NOVI ASFALT VAKUFIMA I KALESIJAMA: Federacija ne želi preuzeti održavanje cesta u Hercegovini

Must Read

Iako je Vlada Federacije BiH na svojoj 104. sjednici održanoj 20. ožujka donijela odluku o razvrstavanju cesta u autoceste i brze ceste, magistralne ceste i regionalne ceste, a čija primjena je trebala započeti 15. studenoga, ceste u Hercegovini još godinama neće biti prekategorizirane, niti će brigu o njima preuzeti Federacija BiH.

Naime, na posljednjoj sjednici Vlade FBiH održanoj prošli tjedan stupanje ove odluke na snagu pomjereno je za 15. ožujka 2018. godine. Tako će Cesta R-424 Mostar – Čitluk – Ljubuški koja je ovom odlukom trebala biti prekategorizirana u magistralnu cestu prvog reda i nositi naziv M-120, te je brigu o njenom održavanju trebala preuzeti Federacija BiH, i dalje ostati u stanju u kakvom je sada jer županije nemaju novca za njeno održavanje, piše Vecernji.ba.

Ovom istom odlukom regionalna cesta R-425 Žitomislić – Čitluk ostaje u istoj kategoriji, samo je trebala dobiti novi naziv R-704, dok bi regionalna cesta R-425a Čapljina – Međugorje – Široki Brijeg trebala dobiti novi naziv R-801, a o njima će brigu nastaviti voditi Uprava za ceste HNŽ-a. Zanimljivo je spomenuti kako je Vlada FBiH ovu odluku odgodila bez suglasnosti resornog federalnog ministarstva koje je po zakonu dužno donositi iste.

Umjesto ministarstva, Vlada FBiH je tako na posljednjoj sjednici postupila po odluci federalnog poduzeća “Ceste Federacije”. Naš izvor blizak Vladi FBiH tvrdi kako je odgoda primjene odluke o prekategorizaciji cesta donesena nezakonito, te da nije naveden nijedan od realnih razloga zbog kojih bi primjena morala biti odgođena. U obrazloženju odgađanja provedbe odluke Vlada Federacije BiH navodi nedostatak sredstava, što prema našem izvoru nije točno.

Naime, glavno pitanje koje se nameće u Studiji kategorizacije cesta Federacije BiH, čiji je nacrt završen 13. listopada 2014. godine, jeste financiranje koje je potrebno riješiti kako bi mogla biti izvršena primopredaja cesta između upravitelja. Preuzimanjem prekategoriziranih regionalnih u magistralne ceste (oko 700 km) sadašnja mreža magistralnih cesta u FBiH bila bi povećana za 33 posto. “Prema pokazateljima, to iziskuje dodatnih 15 milijuna KM te ukazuje na to da će važeća odluka o kategorizaciji cesta u autoceste i brze ceste, magistralne ceste i regionalne ceste, svoj potpuni smisao imati kada se definira pitanje financiranja”, navode iz Vlade FBiH dok naš izvor tvrdi kako novac za održavanje ovih cesta nije upitan.

(Vecernji.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zaboravljena Pobjeda: Kako su Dani Hercegovskog Ustanka Ispisali Povijest

Prije nekoliko dana obilježena je godišnjica Hercegovskog ustanka, događaja koji je za Europu bio važan koliko i Francuska građanska...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -