Published On: Čet, lis 20th, 2016

Novalić: Vlada FBiH radi sasvim normalno


Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako Vlada FBiH radi sasvim normalno te izrazio očekivanje da će zastoji u radu Parlamenta FBiH uskoro biti riješeni.
– Kada je u pitanju rad Federalne vlade, ona je izvršno, a ja bih rekao i tehničko tijelo koje servisira programe i politike koalicijskih partnera. Što se tiče toga, Vlada FBiH radi sasvim normalno. Problem je tog zastoja na Parlamentu koje je najveće zakonodavno tijelo, a ja ne diskutiram o tome da li on treba više ili manje raditi – kazao je premijer odgovarajući na pitanje kakvi su odnosi u Vladi između koalicijskih partnera i je li moguće očekivati rekonstrukciju Vlade FBiH, javlja Fena.
Dodao je kako 18 točaka koje su već davno prošle na Vladi FBiH ‘stoje’ na Parlamentu iz mnogo razloga.
– Neki su zakoni vrlo teški i složeni pa zahtijevaju dugu javnu raspravu, dok s druge strane postoji niz točaka koje uopće nisu problematične… Ja mislim da jedna od razloga zastoja predstavljaju izbori koji uvijek dovode do zastoja u radu Parlamenta – naglasio je Novalić.
On je i najavio sastanak svih aktera oba doma Parlamenta FBiH i predstavnika Vlade, a koji se održava u Mostaru, na kojem će biti riječi o tome kako otkočiti taj zastoj.
– Mogućnosti jedna vlade da otkoči rad Parlamenta nisu pretjerano velike, no zato ćemo sjesti danas svi zajedno i vidjeti kako to otkočiti – zaključio je.
S druge, pak, strane kada je u pitanju rekonstrukcija vlasti, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ističe kako što se tiče njega osobno i HDZ-a BiH takvih izmjena neće biti.
– No, nismo dovoljni samo mi – naglasio je te najavio sastanak s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom koji će se održati sutra u Banjoj Luci, a na kojem će se razgovarati, o kako je kazao, sličnim temama.
Osim toga, najavio je kako će sljedećeg tjedna razgovarati s predstavnicima svih stranka na razini BiH, dok će nakon povratka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u zemlju doći do okupljanja svih stranaka.
– Najbolji način da provjerite funkcionira li nešto jeste u Parlamentu. Jučerašnji primjer najbolje pokazuje da se ne može improvizirati oko ozbiljnih stvari. Pred javnosti ne smijemo izlaziti na način da se na praktičan način vidi da vlast ne funkcionira, a jučer se to vidjelo – kazao je Čović.
Hrvatski član Predsjedništva BiH na kraju je izrazio nadu kako bi se problem funkcioniranja vlasti uskoro trebao riješiti te ponovio kako europski put BiH nema alternative.