Published On: Čet, sij 16th, 2014

Novačenje za sirijsko bojište vrši se na Kosovu, obuka u Albaniji i na Sandžaku

Novačenje za odlazak na sirijsko ratište vrši se na Kosovu, a kampovi za obuku nalaze se u Sandžaku i Albaniji u koje odlaze i makedonski Albanci, od kojih su do sada četvorica poginula“, piše skopski dnevnik “Utrinski vesnik”.

Dvadesetdvogodišnji Alil Osmani iz Skoplja četvrti je Albanac iz Makedonije koji je poginuo na ratištu u Siriji, gdje je otišao prošlog ljeta.

Stradao je tijekom sukoba pobunjeničkih snaga protiv vojske Bašara al Asada.

Prije Nove godine on je putem Facebooka poručio majci da “ne plače za njim, jer se neće vratiti, već da se pomoli za njega”.

Prošlog ljeta u blizini Damaska na strani pobunjenika poginuo je Imer Nimetula (38), porijeklom iz skopskog sela Grčec. Prethodno je poginuo Skopljanac Sami Abdulahu, a krajem svibnja i Rasim Zećiri iz gostivarskog Beloišta.

Za sada je, kako navodi makedonski tisak, teško odrediti koliko je makedonskih državljana otišlo da ratuje u Siriju, Afganistan i Iran, jer u Makedoniji ne postoje kampovi za obuku i tu se ne novače ratnici.

U regiji kampovi za obuku postoje u Albaniji i Sandžaku, gdje stječu neophodne vještine za preživljavanje. Novačenje se vrši na Kosovu, a postoji i veliki dio koji se prijavljuje u Austriji. Zbog svega toga, teško je reći koliko njih je na kriznim žarištima“, navodi “Utrinski vesnik”, pozivajući se na dobro upućene izvore.

List piše da je više od 20 hodža iz Gostivara i okolice prošle godine bilo na školovanju na fakultetima u Saudijskoj Arabiji i u Kairu. Stečeno znanje oni sada prenose vjernicima u Makedoniji.

Ovom skopskom dnevniku u Islamskoj vjerskoj zajednici u Skoplju rečeno je da ne namjeravaju pozvati vjernike da ne odlaze na sirijska ratišta, te ističu da je sve to preuveličano, jer se “ne može znati da li netko i kuda odlazi”.

Nama je žao, ukoliko postoje mlada djeca iz Makedonije koja odlaze u Siriju, ali smatramo da je sve to preuveličano“, kažu u Islamskoj vjerskoj zajednici.

Prema nekim informacijama, u Siriji se na strani pobunjenika bori najmanje 140 Albanaca iz regije, a do sada ih je poginulo petnaestak.

Makedonski tisak navodi i da je u Siriji do sada ubijeno najmanje pet Albanaca sa Kosova. Predsjednik Islamske vjerske zajednice na Kosovu Naim Trnava javno je pozvao mlade da ne odlaze u Siriju.

bljesak.info