NOVA STUDIJA: Omikron je 4 puta zarazniji od delte i uspješno izbjegava imunitet

Omikron, nova varijanta koronavirusa, zarazniji je 4.2 puta od delte, kaže nova studija japanskog znanstvenika Hiroshija Nishiure, ujedno i savjetnika japanske vlade.

Kako prenosi Bloomberg, radi se o otkriću koje bi moglo potvrditi strahove o visokoj zaraznosti novog soja koronavirusa.

Hiroshi Nishiura, profesor na Sveučilištu u Kyotu koji je specijaliziran za matematičko modeliranje zaraznih bolesti, analizirao je podatke iz genoma omikrona koji su postali dostupni krajem prošlog mjeseca, a došli su iz južnoafričke provincije Gauteng.

“Uspješnije izbjegava imunitet nastao preboljenjem ili cijepljenjem”

“Omikron je zarazniji te uspješnije izbjegava imunitet nastao preboljenjem ili cijepljenjem”, naveo je Nishiura, koji je rezultate svoje studije prezentirao u srijedu na sjednici Znanstvenog savjeta japanskog Ministarstva zdravstva.

Bloomberg podsjeća da je cijeli svijet zabrinut da bi omikron mogao izazvati ozbiljnije probleme od delte, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je upozorila da bi omikron mogao izazvati porast broja novozaraženih “s teškim posljedicama”.

No porast broja slučajeva na jugu Afrike, gdje je omikron prvi put identificiran, nije doveo do preopterećenja bolnica, što je pak izazvalo val optimizma jer je dosad mahom izazvao blage simptome bolesti. Pfizer i BioNTech ovog tjedna su objavili da bi booster doza njihovog cjepiva mogla učvrstiti zaštitu od omikrona.

Studija još nije recenzirana ni objavljena u znanstvenom časopisu

Nishiurina studija još uvijek nije recenzirana ni objavljena u nekom znanstvenom časopisu. Bloomberg navodi kako je nova analiza provedena istom metodom koju je koristio u srpnju, a rezultati tog istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu Eurosurveillance. Tad je Nishiura predvidio dominaciju delta soja uoči Olimpijskih igara u Tokiju.

Stotine znanstvenika širom svijeta provode istraživanja o novoj varijanti, koja je najrazličitija varijanta među dosad pet identificiranih za koje je WHO objavio da su “zabrinjavajuće”.

Broj zaraženih u Južnoafričkoj Republici naglo je narastao na gotovo 20.000 dnevno otkad je ta zemlja prije dva tjedna prijavila otkriće omikrona. Broj slučajeva je u toj zemlji prije otkrića omikrona bio relativno nizak usprkos činjenici da je samo 26% populacije potpuno cijepljeno protiv covida.

“Stopa procijepljenosti je bila niža od 30% i mnogo ljudi se vjerojatno prirodno zarazilo. Moramo dobro paziti na trendove u budućnosti i vidjeti hoće li se ista stvar dogoditi u zemljama gdje su se mRNA cjepiva koristila u puno većem broju”, rekao je Nishiura.