Nova epizoda “poštenog i sposobnog” Lijanovića: Elektroprivreda od ministra kupila kamione?

SARAJEVO – Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne nedavno je raspisala i provela tender za nabavku teretnih vozila i dizalica u vrijednosti od 800.000 KM, no Dnevni avaz piše kako je rukovodstvo izabralo ponudu firme Auto Lijanovići, koja je u vlasništvu ministrove obitelji.

Sarajevske novine navode kako rukovodstvo Elektroprivrede HZHB kontrolira dopremijer Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, te da se nisu poštovale odredbe Zakona o javnim nabavkama.

Avaz navodi kao dokaz o velikom rasipništvu činjenicu da su sredstva izdvojena za najskupocjenija vozila marke Mercedes, budući da su u prošlosti kupovana vozila tipa Isuzu ili Iveco, čija je cijena dosta niža.

Prema tenderskoj dokumentaciji, 186.000 KM bez PDV ova javna kompanija platila je Lijanovićima za nabavku teretnih-kombiniranih vozila, a dodatnih 86.000 KM za jedno teretno vozilo s dizalicom.

Za vozilo „autokorpa“ firmi Lijanovića plaćeno je čak 516.000 KM, iako je firma „Auto Animo“ Mostar imala bolju ponudu od 453.000 KM. U končanici je, kako tvrdi Avaz, firmi Auto Lijanovići uplaćeno dodatnih 16.400 KM bez PDV-a za ugradnju daljinskog upravljanja za dizalicu „palfinger“. Ukupno je Lijanovićevoj firmi EPHZHB platila 804.400 KM!

Lijanović preuzeo kontrolu nad nabavkama

Avaz dalje tvrdi, pozivajući se na izbore bliske Elektroprivredi HZHB, kako je Lijanović neformalno preuzeo kontrolu nad nabavkama u ovoj kompaniji, te da je od tada nabavljeno je oko 50 Mercedesovih automobila, i to sve putem njegove firme.

Navodeći kako je indikativno je da je u tom razdoblju Elektroprivreda HZHB bilježila minus od 62 milijuna KM, Avaz navodi kako je ovaj ”sumnjivi tender” izazvao je pažnju u Vladi FBiH.

Lijanović ‘na zubu’

Valja podsjetiti da je federalni premijer prije nekoliko dana rekao kako je pokrenuo i kako će pokrenuti istrage oko djelovanja nekih ministara, ali i na činjenicu da je Dnevni avaz, koji je (neizravno) u rukama ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, na zubu držao predjednika Federacije koji je sad u pritvoru.

Avaz isto tako ”na zubu” u posljednje vrijeme drži ministra Lijanovića, a mnogi nagađaju kako je samo pitanje dana kada će ministar poljoprivrede završiti pred istražnim organima.

On, pak, sve opovrgava. Za najavljene tužbe iz Hypo banke odgovara da nije riječ o prevarama fiktivnih tvrti i da se banka može naplatiti od imovine, a čak je i obećao da će sam protiv sebe podići prijave Tužiteljstvu.

Avaz l dnevno.ba