Published On: Pet, svi 10th, 2013

BUDIMIR: Nema tih para za koje bi pomilovao Kačevandu

Kako javlja naš stlalni dopisnik iz Ćelovine, Mate Šimić Dolkić, Živku Budimiru nije se svidio posljedni vic koji kruži o njemu i Kačevandi. Predsjednika naime smeta da ga se dovodi u bilo kakav kontekst sa tim notornim muškoljubom, mladoljubom, pravoslavnim popom i još uz to sve,  da prostiš, Srbinom. Predsjednik Budimir je stava da je sporni vic nastao u istim onim centralama u kojima je pisan i zloglasni srpski SANU2. Predsjednik je potom dodao da ni za kakve pare Kačevanda od njeg ne bi dobio pomilovanje. Na upit novinara Dolkića, na kakvo pomilovanje misli kada Kačevanda nije niti uhićen predsjednik je ostao zgrožen: Eto u kakvoj državi živimo, privode se borci protiv srpskog projekta Trećeg entiteta i SANU-a 2 dok pederi slobodno šeću ulicama.
U svom krstkom odgovoru za medije, Kačevanda je kazao da ni on Budimira nikada ne bi pomilovao, da nije njegov tip i da se na kriminalce nikada nije palio.
Istraga Tužiteljstva BiH o organiziranom kriminalu, zloupotrebi položaja ili ovlasti, protiuzakonitom posredovanju te davanju i primanju mita, dara ili drugih oblika koristi, kaznena djela za koja se sumnjiči predsjednik FBiH Živko Budimir, trebala bi u roku od dva mjeseca rezultirati podizanjem optužnice, saznaje Dnevni avaz iz izvora bliskih istrazi.
Državno tužiteljstvo raspolaže brojnim dokazima o uvezanom i organiziranom djelovanju Budimira i drugih osumnjičenih Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića i Ivana Jurčevića, koji su uzimali novac od osuđenih zatvorenika za pomilovanja. Ispituje se čak 157 spornih pomilovanja.
Zanimljivo je da je u “Službenim novinama FBiH” 26. travnja, točno na dan uhićenja Budimira, izašlo nekoliko pomilovanja, među kojima i brisanje iz kaznene evidencije presude Županijskog suda Sarajevo protiv Alije Delimustafića za kazneno djelo otmica.
Prema izvorima u Tužiteljstvu BiH, i ova odluka koju je potpisao Budimir predmet je istražitelja u ovom predmetu.
Navedenom presudom koja mu je izrečena 19. veljače 2003. godine Delimustafić je osuđen da je 21. listopada 1996. godine u Munchenu isplanirao i organizirao otmicu bosansko-hercegovačkog državljanina Kasima Bjelavca da bi ga razdvojio od njegove supruge, inače Delimustafićeve tadašnje ljubavnice.
Zakon o povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata, koji je usvojen u Domu naroda FBiH 18. travnja, ne može biti objavljen u “Službenim novinama” dok svoj potpis na njega ne stavi predsjednik FBIH Živko Budimir.
Budući da je Budimir trenutno u pritvoru, njegov odvjetnik Ragib Hadžić uputio je podnesak Sudu BiH povodom ovog pitanja. Sud je podnesak dostavio na izjašnjavanje Tužiteljstvu BiH, a to tijelo se izričito usprotivilo da osumnjičeni pritvorenik Živko Budimir, dok se nalazi u pritvoru, potpisuje bilo kakve dokumente koji su vezani za obavljanje službenih poslova iz nadležnosti Predsjednika FBiH.