Njemački sud AfD proglasio ‘prijetnjom demokraciji’: Svi članovi stranke mogu se prisluškivati

Njemački sud AfD proglasio ‘prijetnjom demokraciji’: Svi članovi stranke mogu se prisluškivati.

Kao korak bez presedana, njemački sud je u utorak navečer presudio da njemačka domaća policija sada može označiti Alternativu za Njemačku (AfD) kao “sumnjivu prijetnju” demokraciji, što bi vladi omogućilo prisluškivanje svih članova i političara u stranci i korištenje doušnika.

Nakon presude upravnog suda u Kölnu, Savezni ured za zaštitu ustava (BfV) sada može krenuti s mjerama nadzora za koje se očekuje da će ozbiljno ograničiti aktivnosti i interese članstva u AfD-u, jednoj od najvećih stranaka u zemlji.

Sud je objavio da postoji dovoljno činjeničnih indicija o protuustavnim naporima unutar AfD-a, objavio je njemački list Die Welt, prenosi rmx.news.

Dok su manje ekstremističke stranke označene kao “sumnjivi slučaj”, AfD je na prošlim izborima dobio milijune glasova i ima poziciju i u njemačkom i u parlamentu EU. Taj bi potez mogao pokazati nedostatak tolerancije za različita politička mišljenja u njemačkom sve upitnijem liberalno-demokratskom društvu.

AfD je posebno bio na meti zbog svog protivljenja masovnoj imigraciji, što je pozicija sve više u suprotnosti s dominantnim njemačkim liberalnim establišmentom.

Sud u Kölnu ustvrdio je kako postoje znakovi da je AfD nastojao smanjiti broj pripadnika nenjemačke nacionalnosti u Njemačkoj i pokazivao “nedemokratske” ciljeve, dok je stranka AfD uzalud tvrdila da ne propagira nikakav etnički koncept. Također, stranka je naglasila da njena polemička kritika drugih stranaka ili savezne vlade nije kritika samog parlamentarnog sustava već dio političke debate u zemlji.

Sudu problem etnički koncept naroda

U obrazloženju presude, sud je uzvratio da su u omladinskoj organizaciji Junge Alternative (JA) i formalno raspuštenom desnom “krilu” stranke AfD gajili etnički koncept njemačkog naroda. Prema presudi, to je u suprotnosti s konceptom naroda u njemačkom Osnovnom zakonu, koji služi kao ustav zemlje.

AfD je postigao djelomični uspjeh svojom tužbom protiv klasifikacije AfD-ovog “krila” kao “ekstremističkog”. Na temelju izvora koje je iznijela njemačka obavještajna služba, nejasno je postoji li “krilo” i dalje kao interna udruga AfD-a, stoga Ured za zaštitu Ustava više ne može javno objaviti da je organizacija klasificirana kao “sigurni ekstremistički napor”.

U drugoj tužbi Upravni sud također je zabranio Uredu za zaštitu Ustava da javno tvrdi da “krilo” ima 7000 članova.

Međutim, tužba AfD-a protiv klasifikacije omladinske Junge alternative kao sumnjivog slučaja je odbijena. Stranka se i dalje može žaliti na presudu.