Published On: Sri, kol 26th, 2015

Njemački prijedlog: Azil izbjeglicama na teritoriji cijele EU

BERLIN – Povodom valova izbjeglica velikih razmjera s kojim se suočava Europa potrebna je jedinstvena politika koja bi podrazumijevala odobravanje azila koji bi važio na teritoriju cijele Europske unije, kao i pravednu raspodijela izbjeglica, navodi se u njemačkom prijedlogu za rješavanje izbjegličke krize.
U tekstu prijedloga u deset točaka koji su potpisali njemački vicekancelar i ministar gospodarstva i energetike Sigmar Gabriel i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier navodi se i da je Europi potreban jedinstven sustav upravljanja granicama koji se ne odnosi samo na zaštitu granica već i na više odgovornosti prilikom registracije i prihvaća pristiglih izbjeglica.
Prijem izbjeglica diljem EU mora odvijati u uvjetima dostojnim čovjeka, a potrebni su i jedinstveni standardi unutar EU, koji će se primjenjivati ​​u svakoj članici, iznose ministri.
U jednoj od točaka prioriteta predviđeno je da na temelju jedinstvenog pravilnika za azil, izbjeglicama koje traže utočište treba da se odobri azil koji važi na tritoriji cijele EU.
Oni navode da je potrebna i pravedna raspodijela izbjeglica po Europi, uz obvezujuće i objektivne kriterije za utvrđivanje prijemnih kvota za sve države članice, u skladu s njihovim kapacitetima.
U prijedlogu se navodi i da se hitno mora pružiti potpora državama EU koje trenutno nose teret.
U tekstu se ističe da Mediteran ne smije biti masovna grobnica za očajne izbjeglice, kao i da se radi o zavjetu humanosti Europe, štoviše io europskoj ideji o čovjeku uopće.
Izbjeglicama koje traže utočište može se dugoročno pomoći jedino ako se oni koji nemaju pravo na azil vrate u svoje države podrijetla, navodi se i dodaje da stoga tema readmisije treba zauzeti centralno mjesto u odnosima sa zemljama podrijetla izbjeglica.
U prijedlogu je pored ostalog predviđeno i da sveobuhvatna europska politika prema izbjeglicama treba obuhvatiti i suzbijanje uzroka zbog kojih ljudi napuštaju zemlje Bliskog istoka i Afrike, stabilizaciju tih država, zaustavljanje nasilja i rata.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare