Njemačka primila više od 100 zaraženih pacijenata iz Italije i Francuske

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kaže da je njegova zemlja primila više od 100 oboljelih od koronavirusa iz Italije i Francuske, u sklopu bilateralnih napora da pomognu jedni drugima.

Govoreći prije virtualnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, Maas je rekao da taj savez pokušava sagledati kako se njegove mogućnosti mogu iskoristiti u borbi s krizom koju je izazvala pandemija.

Maas je rekao da NATO “može biti dio rješenja”, navodeći posebno vojne mogućnosti medicinske evakuacije, javio je Reuters.

Njemačka novinska agencija dpa izvijestila je da je Njemačka prihvatila 85 pacijenata zaraženih koronavirusom iz Francuske, 32 iz Italije i dva iz Nizozemske.

Više od 60 dodatnih bolničkih kreveta u Njemačkoj namijenjeno je pacijentima iz Italije i Francuske, dok je tim ljekara i medicinskih sestara raspoređen u Napulj i Madrid.

Maas je upozorio da pandemiju iskorištavaju neprijateljske snage, poput Islamske države u Iraku.

Pozdravio je pomoć Kine nekim zemljama, ali napomenuo je da je njihova pomoć uslijedila nakon što je Kina i sama primila pomoć tijekom vrhunca epidemije u svojoj zemlji.

more recommended stories