Published On: Uto, stu 4th, 2014

Njemačka će težiti da se što prije u BiH postigne dogovor

CDU pozdravio pobjedu stranaka okupljenih oko HNS-a na izborima

Predstavnici HDZ-a BiH prof. dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vijeća Vlade RH za Hrvate izvan RH, i Niko Marušić, tajnik za iseljeništvo, susreli su se u Zadru s izaslanstvom Kršćansko-demokratske unije (CDU) iz Savezne države Hessen u kojoj su bili glavni tajnik CDU-a Hessena Manfred Pentz, član Parlamenta dr. Ralf-Norbert Bartelt i ministar financija dr. Thomas Schäfer. U pratnji CDU-ova izaslanstva bili su tajnik Koordinacije HDZ-a za srednju Njemačku i član Središnjeg odbora Franjo Akmadža te Ivan Sablić, član Nacionalnog vijeća i vicekonzul RH u Stuttgartu.

Nakon susreta u središnjici HDZ-a RH s glavnim tajnikom Milijanom Brkićem, izaslanstvo CDU-a posjetilo je Hrvatski sabor, te Liku, Karlovac i Zadar gdje su s čelnim ljudima gradova i županija razgovarali o mogućoj suradnji. “Jedni druge razumijemo, a kolege iz Njemačke nam žele pomoći na razne načine“ rekao je Herceg, piše Vecernji.ba. “Predsjednik Čović, HDZ BiH i HNS podupiru suradnju s CDU-om i nastavit ćemo raditi s njemačkim prijateljima na onome zbog čega smo tu, a to je pomoći BiH i dovesti je u EU”, rekao je Marušić. Njemački predstavnici su izrazili spremnost za nastavak zajedničkog djelovanja u duhu prijateljskih odnosa uzimajući u obzir interes Njemačke da BiH postane ekonomski i demokratski razvijena zemlja.

Pozdravili su izbornu pobjedu stranaka okupljenih oko HNS-a BiH te izrazili mišljenje da se u jednoj višenacionalnoj državi kao što je BiH ne bi trebala primjenjivati praksa preglasavanja mnogobrojnijeg naroda na štetu malobrojnijeg. “Njemačka će težiti tomu da se što prije postigne zajednički dogovor u duhu BiH uzimajući u obzir interes svih naroda i građana BiH kako bi država mogla normalno profunkcionirati i nastaviti svoj put k EU”, rekao je glavni tajnik CDU-a Hessena Manfred Pentz.

vecernji.hr