Published On: Uto, stu 4th, 2014

BiH će dobiti državni zatvor izgrađen po europskim standardima

Radovi na izgradnji državnog zatvora u BiH, koje izvodi Češko-španjolski konzorcij – OHL ŽS Brno i OHL Madrid teku u skladu s planskom procedurom.

Tako se ovaj tjedan u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, vrši iskop za temelje objekata A,B, C i D, priprema za odvođenje površinskih voda, te vanjska ograda za cijeli kompleks – potvrdio je u izjavi za Agenciju Fena direktor Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje državnog zatvora Zoran Bašić.

Od početka izvođenja radova, od 11. kolovoza do danas, izvršeni su pripremni radovi, priprema gradilišta za radove, a zatim i pristupni putovi.

”Nakon toga pristupilo se najvećim dijelom iskopima kojih ima puno. To je jedan obiman dio ukupnih radova, koji još traje jer se radi o velikim količinama iskopa”, kaže Bašić.

Pripremu za izgradnju objekata odnosno radove na iskopinama temelja Češko-španjolski konzorcij – OHL ŽS Brno i OHL Madrid doveo je u završnu fazu.

”Planira se da počne betoniranje ove ili najkasnije sljedećeg tjedna”, rekao je Bašić, dodajući da su do sada ”ispoštovani svi rokovi” i da “s te strane nema problema”.

Završetak izgradnje zatvora planiran je u lipnju 2016. godine.

Kapacitet državnog zatvora, koji će se prostirati na površini od 24.000 metara kvadratnih, uključivat će ukupno 348 mjesta, od čega za osuđenike 298 i pritvorenike 50 mjesta.

Površina ove ustanove iznosi 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smještena po jedna osoba je 12 metara kvadratnih. U zatvoru će raditi više od 100 osoba raznih profila.

”Državni zatvor će biti izgrađen po europskim zatvorskim standardima. To podrazumijeva cijeli niz aspekata od poštivanja ljudskih prava, osiguravanje određene kvadrature po zatvoreniku, osiguranje vanjskih prostora i svih drugih sadržaja za boravak zatvorenika”, izjavio je za Agenciju Fena direktor Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje državnog zatvora Zoran Bašić.

Po okončanju radova na ovom projektu, BiH će dobiti najsuvremeniju i najsigurniju zatvorsku ustanovu u odnosu na sve druge slične ustanove u zemlji i regiji.

bljesak.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare