Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Ništa za opanke i ugostitelje, novac samo za prioritetne i dugoročne programe

Must Read

ZAGREB – Vlada Republike Hrvatske objavila je javni natječaj za prikupljanje ponuda za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH iz sredstava državnog proračuna RH za 2012. godinu. Riječ je iznosu od 15 milijuna kuna ili oko 3,9 milijuna maraka. 
Novoosnovani Državni ured za Hrvate izvan RH te Vlada RH su s ciljem raspodjele predviđenih sredstava osnovali i posebno Povjerenstvo Vlade RH na čijem je čelu potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica, a njegova zamjenica je predstojnica spomenutog ureda Daria Krstičević, a koje će vršiti odabir projekata. Raspodjela 15 milijuna kuna predviđenih sredstava vršit će se temeljem odluke Vlade, a na prijedlog Povjerenstva, kazali su nam iz Ureda premijera Milanovića.

Nema razbacivanja

Hrvatska javnost je prethodnih godina, ali i danas financiranje raznih nepoznatih bh. udruga, samostana i amaterskih sportskih društava u vrijeme krize ocjenjivala kao “razbacivanje novcem hrvatskih poreznih obveznika”. “Tim novcem se financiraju nabava opanaka i narodnih nošnji Hrvata u BiH, skupe orgulje iz inozemstva, tamburaši i sportski klubovi koji imaju pola igrača”, vrištala je hrvatska javnost, dok su mediji jedne godine izbrojali 420 udruga, pojedinaca, crkvi, samostana, kulturnih društava koji su dobili čak 13 milijuna kuna, dok je za zdravstvo izdvojeno mizernih 1,85 milijuna kuna.
Iz ovog razloga uvjeti natječaja su promijenjeni pa će financijsku potporu dobiti “prioritetni programi i projekti”. To su izgradnja, obnova i opremanje obrazovnih ustanova (od osnovne škole do sveučilišta) te izrada programa i projekata za izvođenje nastave na hrvatskom jeziku. Prioriteti su i izgradnja, obnova i opremanje zdravstvenih ustanova te nabava opreme za liječenje, zaštitu i očuvanje zdravlja, izgradnja, obnova i opremanje ustanova kulture i kulturnih dobara te infrastrukturni projekti usmjereni na stvaranje preduvjeta za “održivi povratak i opstanak” Hrvata u BiH. Predviđena je i potpora javnim glasilima na hrvatskom jeziku, nabava knjiga i časopisa hrvatskih nakladnika za škole i narodne knjižnice te potpora nakladničkoj djelatnosti u izdavanju djela od temeljne vrijednosti za nacionalnu kulturu i časopisa od kulturološkog značenja. Odabir i bodovanje programa i projekata vršit će navedeno povjerenstvo Vlade RH u suradnji i uz pomoć ministarstava nadležnih za predmetna područja. “Prednost u dobivanju financijske potpore imat će veći projekti koji će proizvoditi dugoročnije učinke”, a iz Vlade RH su striktno naveli kako iz ovih sredstava nije predviđeno financiranje programa i projekata prijavljenih od organizacija ovisnih o bilo kojem političkom usmjerenju ili stranci, programa i projekata koji se odnose na jednokratne manifestacije, okrugle stolove, seminare, proslave obljetnica i slično te programa i projekata koji imaju tržišno usmjerenje.

Praćenje novca

Za ostvarivanje prava na financijsku potporu zainteresirane pravne osobe moraju biti registrirane i djelovati na području BiH, te svojim djelovanjem promicati interese i zaštitu Hrvata u BiH.
Uz program i projekt koji se prijavljuje za dobivanje financijske potpore morat će se navesti i financijski dio programa ili projekta s detaljnim troškovnikom u kunama. Ugovor o financijskoj potpori potpisat će se s nadležnim hrvatskim ministarstvima, te im se dostaviti i detaljna financijska izvješća o utrošenim sredstvima. U Državnom uredu za Hrvate izvan RH ustrojena je i posebna Služba za provedbu natječaja i praćenje projekata, koja će ne samo provoditi natječaje, nego će na terenu pratiti financirane programe i projekte kako bi utvrdila njihova postignuća. (dnevni-list.ba)

ABCportal.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -