Published On: Čet, velj 27th, 2014

NIŠTA OD UKIDANJA VIZA: Doušnika FBI i CIA ubili pripadnici Al Quaide u BiH

Doušnika američkog Federalnog istražnog biroa / FBI /, koji je pružio vrijedne informacije o Al Kaidi i koji se sastao s Osamom bin Ladenom, vrbovala je Centralna obavještajna agencija / CIA /, ali su ga ubili operativci terorističke mreže u BiH, navodi američki En -Bi-Si.

Doušnik je radio kao vozač i osoba od povjerenja radikalnog egipatskog svećenika Omara Abdela Rahmana, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog napada na Svjetski trgovinski centar 1993. godine u New Yorku.

Prema riječima izvora američke televizijske mreže, doušnik je nastavio raditi za FBI i nakon uhićenja Rahmana, ali su njegovi uspjesi privukli pozornost CIA.

Tijekom 1994. godine civilna službenica CIA uspjela je da ubijedi doušnika, uz pomoć veće sume novca, početi raditi za Centralnu obavještajnu agenciju.

Tijekom 1994. ili 1995. godine CIA je doušnika poslala u BiH, gdje su se džihadisti borili na strani Armije BiH.

FBI nije znao da je doušnik počeo raditi za CIA niti razlog njegovog nestanka.

Postojanje doušnika prvi put je otkriveno 2010. godine, nakon svjedočenja Eda Kjurena, koji je tada bio pomoćnih specijalnog agenta u uredu FBI u Los Angelesu, kada je tužbu protiv FBI podnio Basim Youssef, agent dodijeljen jedinici za borbu protiv terorizma u Los Angelesu, a koji je razvio rad doušnika i rukovodio njegovim operacijama.

Youssef se raspitivao kod svojih izvora u Al Kaidi šta se desilo s doušnikom i dobio je informaciju da je otišao u BiH, gdje su ga ubili operativci terorističke mreže jer su vjerovali da radi za CIA. Kasnije je Youssef uspio potvrditi sumnje operativaca Al Kaide da je doušnik radio i za CIA.