Published On: Čet, velj 27th, 2014

Waser poručio liderima da pronađu konkretna rješenja za Mostar

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Tamir Waser poručio je političkim liderima i predstavnicima građanskog društva da se trebaju fokusirati na pronalaženje konkretnih rješenja za Mostar i pokušati usmjeriti snagu na stvarne potrebe građana.

Waser je u izjavi za novinare, nakon današnjeg sastanka s predstavnicima političkih stranaka i građanskog društva u Mostaru, kazao kako je došao u taj grad kako bi još jednom naglasio potrebu za političkim dijalogom i propisnim funkcioniranjem institucija.

”Prosvjedi, koji su se nedavno dogodili u Mostaru, zapravo su odraz frustracije građana i mi tu frustraciju u cijelosti razumijemo zbog toga što su političke blokade u ovom gradu prisutne i previše dugo.

Ali nasilje koje je propratilo prosvjede je nešto što osuđujemo i nadamo se da takvih incidenata u budućnosti više nećemo vidjeti”, kazao je Waser, istaknuvši kako je vrlo važno da se prosvjedi ne pretvore u etničko pitanje, odnosno da se ne prikažu u svjetlu međunacionalnih sukoba.

Tijekom posjeta Mostaru Waser je razgovarao i s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem te predsjednikom Gradskog odbora SDA Mostar Zijadom Hadžiomerovićem.

”U tim razgovorima nisam čuo ništa novo vezano za implementaciju odluke Ustavnog suda”,  kazao je Waser.

Na pitanje hoće li OHR poduzeti konkretne korake kada je u pitanju Mostar, Waser je kazao kako je na stolu još uvijek okvirni sporazum koji je predstavljen prije više od godinu dana i koji, po njegovom mišljenju, predstavlja dobru osnovu za daljnje razgovore.

”Sada je na dvjema vodećim političkim strankama (HDZ BiH i SDA) da krenu u razgovore i pokušaju pregovarati na osnovu tog sporazuma koji im je ponuđen ili da ponude nešto drugo što će predstavljati dobru solidnu osnovu za vođenje pregovora i rješavanje problema”, kazao je Waser.

Dodao je kako je danas razgovarao i s vršiteljem dužnosti ravnatelja policije HNŽ-a Draganom Brkićem.

”Zahvalni smo što je on preuzeo tu dužnost s obzirom da je pozicija bila dosta dugo upraženjena. Međutim, sada županijski organi vlasti moraju preuzeti odgovarajuće korake kako bi osigurali dugoročno imenovanje i kako bi se uklonile preostale prepreke koje trenutno postoje u gradu”, kazao je.

U sklopu boravka u Mostaru, Waser je posjetio i Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, a kako se neslužbeno doznaje, sutra bi trebao razgovarati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Bljesak.info