Published On: Čet, pro 3rd, 2020

RASPUDIĆ: Činjenica da se međunarodna zajednica veselila Stanivukoviću i veseli Konakoviću dokaz je da oni ne razumiju odnose u BIH

Raspudić kaže da će najveći problem za HDZ BiH biti promjena Izbornog zakona na način da “Hrvati biraju svoje političke predstavnike”.

“Većina Hrvata se iz straha od preglasavanja, homogenizira se oko najjače opcije.

Glasali bi možda za neke druge, ali da ih neki ne preglasaju, ipak će za HDZ. Kad bi se riješio izborni zakon na način kakav je bio prije izbornih promjena, siguran sam da bi došlo i do pluralizacije hrvatske političke scene u BiH”, rekao je za N1 nezavisni zastupnik u klubu Mosta Nino Raspudić.

Odgovarajući na pitanje smatra li da će doći do dogovora HDZ-a i SDA o novom Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini, Raspudić je rekao kako bi bilo dobro da se dogovore jer ne vidi da je bošnjačka nacionalna politika dobila išta time što je tri puta Hrvatima bošnjačkim glasovima nametala Željka Komšića.

”Dapače, mislim da su time odgurivali Hrvate od ideje BiH i da su kompromitirali bilo kakvu mogućnost istinskog građanskog promišljanja politike”, ocijenio je Raspudić.

Dodao je da će najveći problem za HDZ BiH biti promjena Izbornog zakona na način da “Hrvati biraju svoje političke predstavnike”.

Treći entitet kao slamka spasa i  logična alternativa raspadajućoj BIH

“Ja mislim da bi to bila dobra solucija, da bi to bilo vrlo logično. Imamo tri konstitutivna naroda, a dva entiteta. Tu je već u startu stvorena jedna asimetrija. Treći entitet bio bi dobro i racionalno rješenje, ali ono što je minimalno je poštivanje Ustava i konstitutivnosti naroda, a to je da svaki narod može izabrati svog političkog predstavnika”, istaknuo je Raspudić.