NIKŠIĆ: Vlada FBiH spremna osigurati privremeni smještaj za palestinsku djecu bez roditeljskog staranja

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je iskazala spremnost osigurati privremeni smještaj za djecu bez roditeljskog staranja smještenu u SOS Dječijem selu u Rafi (Palestina), kao i za njihovu pratnju. Njima će biti osiguran smještaj sa svim potrebnim uvjetima za privremeni boravak, sve do prestanka ratne opasnosti na teritoriji Gaze, ukoliko to prihvate palestinske vlasti – poručio je putem Facebooka federalni premijer Nermin Nikšić.

Ističe da je “teško ostati suzdržan na vijesti i slike užasa koje svakodnevno dolaze s ratišta”.

– Neprestano granatiranje stambenih zgrada, pa čak i bolnica, ubijanje i ranjavanje civila, a posebno djece pogađa svakog normalnog čovjeka. Na sve to, civili se suočavaju s nestašicom hrane, vode i gubitkom krova nad glavom. Mnoge od nas sve to podsjeća na ono što smo i sami proživljavali nekoliko godina i pitali se kako ostatak svijeta može mirno posmatrati našu patnju i zašto nam ne pomažu. Mi ne želimo nijemo posmatrati što se događa već smo odlučili ponuditi pomoć, koliko je to u našoj mogućnosti – ističe federalni premijer.

Napominje da će smještaj sa svim potrebnim uvjetima za privremeni boravak biti osiguran na području FBiH, ukoliko nadležne palestinske vlasti daju odobrenje i ukoliko se transport osigura u skladu s međunarodnim pravnim okvirom.

– Jako je važno naglasiti da bi se cijelo vrijeme vodilo računa o najboljem interesu i pravima ugrožene djece sve do prestanka ratne opasnosti na teritoriji Gaze, u skladu s najvišim međunarodnim standardima i UN konvencijom. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine spremna je dati jamstvo da će po okončanju ratne opasnosti, u skladu s međunarodnim pravnim okvirom i najboljim interesom djeteta, u suradnji s nadležnim organima Palestine, omogućiti siguran povratak djece u matičnu zajednicu u Gazi, u skladu s relevantnim propisima međunarodnog prava, napisao je Nikšić na Facebooku. /HMS/