Izrael sravnio sa zemljom četvrt u Gazi: “Sve o čemu sam sanjao i mislio da sam postigao je nestalo”

Izrael je u petak sravnio sa zemljom četvrt u sjevernom dijelu Gaze nakon što je obiteljima koje su još bile tamo dao polusatno upozorenje da pobjegnu, dok se očekuje skora izraelska kopnena invazija na pojas Gaze.

U Zahri, gradu na sjeveru, stanovnici govore da je cijela četvrt od oko 25 višekatnica sravnjena sa zemljom. Primili su izraelske poruke upozorenja na svoje mobilne telefone u vrijeme doručka, nakon čega je deset minuta poslije slijedio mali udar bespilotne letjelice, a pola sata nakon početnog upozorenja, borbeni zrakoplovi F-16 srušili su zgrade u ogromnim eksplozijama i oblacima prašine.

– Sve o čemu sam ikada sanjao i mislio da sam postigao je nestalo. U tom stanu bio je moj san, moje uspomene s mojom djecom i suprugom, bio je miris sigurnosti i ljubavi, rekao je Ali, stanovnik okruga za Reuters telefonom, odbijajući dati svoje puno ime iz straha od odmazde.

Jeruzalemska pravoslavna patrijaršija, glavna palestinska kršćanska denominacija, priopćila je da su izraelske snage napale crkvu Svetog Porfirija u gradu Gazi, gdje su kršćani i muslimani protjerani iz svojih domova tražili utočište.

Video s mjesta događaja u crkvenom kompleksu prikazuje ranjenog dječaka kako ga noću iznose iz ruševina. Radnik civilne zaštite rekao je da su dvije osobe na gornjim katovima preživjele; oni na nižim katovima bili su ubijeni i još uvijek su bili u ruševinama.

Nije bilo trenutačnih komentara iz Izraela, koji kaže da čini sve što može kako bi zaštitio civile, ali mora uništiti Hamas nakon njegovog ubilačkog napada na Izrael. Dužnosnici su rekli kako vjeruju da se militanti skrivaju unutar i ispod civilnih zgrada.

Ured Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja priopćio je da je više od 140.000 domova – gotovo trećina svih domova u Gazi – oštećeno, a gotovo 13.000 potpuno uništeno.