Published On: Sri, tra 17th, 2013

NIKŠIĆ JE LJUT: Lijanovć nije normalan, ovde više ništa nije normalno…

MOSTAR – Iako se činilo kako će Vlada Federacije i pored zategnutih odnosa i teške krize nastaviti funkcionirati u punom sastavu, došlo je do novih trzavica.
Sjednica koju je za danas zakazao dopremijer Jerko Ivanković Lijanović produbila je nesporazum između SDP-a s jedne i SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak s druge strane.
Naime, jučer je Ivanković Lijanović poslao poziv za nastavak davno prekinute 76. sjednice, a SDP je ponovno poručio  kako neće sudjelovati u radu Vlade koju on zakazuje. Podsjetimo kako je Vlada pored ogromnih problema koji guše entitet, u zadnjih mjesec dana samo jednom zasjedala u punom kapacitetu.


Federalni premijer Nermin Nikšić rekao je jučer kako Ivanković Lijanović, nažalost, nastavlja s kršenjem zakona i Ustava FBiH.
– To je nastavak politike koju osmišljavaju i provode stranke koje ne čine parlamentarnu većinu, a čiji ministri unatoč tome uporno sjede u Vladi FBiH i tako ismijavaju elementarne demokratske norme i postulate, kazao je Nikšić. Smatra kako nema drugog načina da se ova situacija razriješi osim da pravosudne institucije reagiraju, “onemoguće i kazne takvo djelovanje”.
– Ovakvo ponašanje odavno je prešlo svaku granicu dobrog ukusa i krajnje je vrijeme da se okonča, poručuje Nikšić. Lijanovićev poziv ovoga puta posebno je razljutio Nikšića koji je kazao kako je za danas bio zakazan sastanak kolegija Vlade na kojem su on, Lijanović i dopremijer Desnica Radivojević trebali usuglasiti daljnje funkcioniranje i rad Vlade, ali kako je nakon ovog Lijanovićevog poteza odlučio otkazati sastanak.
– Ivanković Lijanović je ovakvim potezom još jednom dokazao da ne želi nikakav dogovor, smatra Nikšić.

Nema smetnji

Ivanković Lijanović ranije je kazao kako nema smetnji za nastavak rada Vlade kada se zna da su tužbe vezane za poslovnik i sve nezadovoljstvo otišle i da će sada sudska tijela o tome donijeti odluku. Smatra da su se sada ispunili uvjeti i da SDP nema razloga više ne dolaziti na sjednice.
Ivanković Lijanović ranije je poručio kako nitko, pa ni SDP, nema pravo opstruirati rad Vlade u ovom trenutku, a u isto vrijeme obnašati funkciju i primati plaću. On je jučer, kako je i obećao prošli tjedan, poslao uredan poziv kolegama iz SDP-a nadajući se kako će doći, no oni se ponovno, kao ni ranije, neće pojaviti na sjednici.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo