Published On: Sri, tra 17th, 2013

Četvorka je pukla na braniteljima

SARAJEVO – Puca četvorka, piše sarajevsko Oslobođenje navodeći kako još nije poznato kako će se izaslanici dva HDZ-a u Domu naroda Parlamenta FBiH postaviti prema, na Zastupničkom domu usvojenom, Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja.
 
 
Ivo Tadić (HDZBiH), predsjednik Odbora za braniteljska i invalidska pitanja Doma naroda, za Oslobođenje kaže kako će konačan stav izaslanika HDZ-a BiH biti poznat tek u četvrtak i to netom pred održavanje sjednice Doma, na kojoj bi spomenuti zakon trebao biti potvrđen.

– Duboko sam razočaran, jer radi se o izuzetno važnom zakonu i nismo očekivali bilo kakvo preglasavanje u Zastupničkom domu. Bilo je jako važno postići politički konsenzus o ovom zakonu. Pogotovo nas zabrinjava što zakon nema nikakve procjene o financijskim posljedicama. Duboko sam uvjeren da će ovo ostaviti trajne posljedice na mirovinski sustav FBiH, ističe Tadić, te navodi kako HDZ-ove izaslanike zabrinjava i što se ratni vojni invalidi uvode u ovaj zakon jer je ”ta populacija riješena na potpuno drugi način”.
– Svi ratni vojni invalidi sa 20 godina radnog staža i 55 godina starosti mogu ostvariti pravo na mirovinu. Novim se zakonom ciljano uvode u prava samo ranjeni RVI sa invaliditetom od 60 i više posto. U ovom slučaju niti jedan pripadnik HVO-a ne bi ostvario mirovinu u BiH. Zakon je problematičan i s obzirom na ukupno stanje u Federaciji i cijeloj BiH. Znamo da se Vlada FBiH raspala. Ovako važan zakon usvajati po hitnom postupku je zabrinjavajuće, kaže Tadić, te podsjeća kako se preglasavanjem predstavnika hrvatskih političkih stranaka u Zastupničkom domu politička kriza u FBiH produbljuje.

Dvije vlade pod jednim krovom

Slavica Josipović, zastupnica HDZ-a 1990 u Zastupničkom domu PFBiH, izjavila je kako je usvajanje Zakona o povoljnijem umirovljenju u Zastupničkom domu pokazatelj nefunkcioniranja nove parlamentarne većine (SDP, SBB, HDZBiH i HDZ 1990).
– Ni na čemu nisam vidjela da nova parlamentarna većina funkcionira. Pozicija hrvatskoga naroda u FBiH, ustavno uređenje zemlje, Izborni zakon i naš status u Vladi FBiH pokazuju da ona ne funkcionira. Imamo dvije vlade pod jednim krovom, a sutra kad se bude usvajao novi zakon, imat ćemo jednu vladu koja izlazi s prijedlogom. Sporni su zakon u Zastupničkom domu usvojili SDP, SBB, SBiH i neke druge stranke, kaže Josipović, te ističe i kako je u tekstu zakona hrvatska komponenta Oružanih snaga BiH zanemarena. Bilo je, kazala je, prostora da se usvoji zakon koji bi odgovarao svima.
Moglo se naći rješenje, no nije bilo spremnosti. Poslana je poruka da se udruge HVO-a i zastupnici jednog naroda isključuju. Ipak, još ne mogu iznositi političke stavove o ovom pitanju. Sve će biti poznato do četvrtka, smatra Josipović, te dodaje kako nije vođeno računa o ljudima koji boluju od PTSP-a.
Ni izaslanik HSP-a u Domu naroda Josip Perić ne želi kazati kako će se postaviti prema Zakonu o povoljnijem umirovljenju.

Amandmani

– Odluku ću donijeti nakon što vidim koji su sve amandmani usvojeni na Zastupničkom domu. Još nisam dobio cjeloviti tekst zakona s amandmanima koji su prihvaćeni. Imam informaciju da je većina amandmana udruga HVO-a usvojena. Za prvotnu verziju zakona ne bih glasovao, no ako je došlo do određenih izmjena koje su prihvatljive našim udrugama, onda možemo razgovarati, napominje Perić.
Predsjednik Kluba HDZ-a u Zastupničkom domu, Marinko Čavara kaže kako je Zakon apsolutno neprihvatljiv.
-U ime kluba izražavam nezadovoljstvo jer su nam ovim zakonom ponuđena gotova, nepromjenjiva rješenja na koja ne možemo djelovati. Riječ je o sustavnom Zakonu o kojem trebamo raspravljati u redovitoj proceduri i obuhvatiti svih sedam zakona koji se odnose na branitelje te njime riješiti prijevremeno a ne povoljno umirovljenje, rekao je Čavara.

Posljedice će vrlo brzo biti vidljive

Dodao je kako će ovakvim načinom pritiska i žurne procedure i ovaj zakon završiti kao i Zakon o reviziji, koji je protuustavan i stavljen van snage Odlukom Ustavnog suda.
-Posljedice će vrlo brzo biti vidljive, nedopustivo je na ovaj način se igrati životima brojnih branitelja. Za nas je obvezujući stav temeljnih udruga proisteklih iz HVO-a koje su protiv ovakvog zakona, istaknuo je Čavara.
Podsjećamo, Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na izvanrednoj sjednici u Sarajevu s 56 glasova Prijedlog zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata, upućen u proceduru iz Federalne vlade po hitnom postupku.
Protiv je bilo 12 zastupnika dvaju HDZ-ova, a 12 suzdržanih bilo je iz reda SDAVlada, kao i većina zastupnika, odbacili su gotovo svaki od 56 amandmana uloženih danas na taj tekst, o kojem predstoji još izjašnjenje Doma naroda da bi stupio na snagu.
Donošenje ovog zakona u Federaciji uvjet je za isplatu naredne tranše Međunarodnog monetarnog fonda po stand-by aranžmanu Bosne i Hercegovine, bez kojeg bi bila ugrožena financijska stabilnost entiteta i države i što bi dovelo do umanjenja svih stavki u federalnom proračunu za 31,44 posto od 1. svibnja ove godine
bitno.ba l poskok.info