Published On: Mon, May 6th, 2013

Nikšić: Budimir nije iznad zakona

SARAJEVO – Federalni nelegalni premijer Nermin Nikšić rekao je danas u Sarajevu da će, prema informacijama kojim raspolaže, BiH danas dobiti pozitivno mišljenje Borda MMF-a o novoj tranši.
“Nadam se da će oni /Bord MMF-a/ shvatiti situaciju u kojoj se nalazimo i da će donijeti pozitivnu odluku”, rekao je Nikšić.
Prema njegovim riječima, ukoliko Bord MMF-a ne donese pozitivnu odluku za 35 do 40 odsto biće umanjene sve budžetske pozicije.
Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da uhapšeni predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Živko Budimir potpiše nedavno usvojeni Zakon o boračkoj kategoriji, koji je bio uslov za tranšu MMF-a, Nikšić je rekao da nije kontaktirao Budimira jer je on imao dovoljno vremena i prostora da izvrši svoju ustavnu obavezu i potpiše taj zakon.
“To je po meni još jedno u nizu sabranih djela predsjednika FBiH koji se predstavljao kao zaštitnik Ustava i Zakona, a vidi se šta je radio”, rekao je on.
Nikšić je istakao da Budimir nije iznad Zakona, Ustava niti parlamenta koji ga je birao i njegovo je bilo da potpiše ukaz o proglašenju Zakona koji je usvojen u oba doma Parlamenta FBiH.
Federalni premijer je najavio da će se uskoro u parlamentarnoj proceduri naći izmjene i dopune Zakona o pomilovanjima, ali zbog posljednjih događaja nisu htjeli da ga pošalju u Parlament FBiH da ne bi bilo da je to reagovanje na posljednju akciju.
“Čim situacija sa predsjednikom FBiH bude raščišćena, imaćemo na dnevnom redu Parlamenta izmjene i dopune Zakona o pomilovanjima”, rekao je Nikšić.
Ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey istakao je da je njih brinula situacija u vezi sa vrlo čestim pomilovanjima u FBiH.
Kejsi je naglasio da se u većini zemalja pomilovanja daju samo u vanrednim situacijama i dodao da se nada da će ovaj posljednji slučaj dovesti do revizije Zakona o pomilovanjima.