Published On: Uto, sij 26th, 2021

NIKOLIĆ: Dr. Jurić, novi ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona imat će potporu HDZ BiH

Skupština Tuzlanske županije danas je izabrala novu vladu. Novu vladajuću većinu u ovoj županiji čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka, dok su SDA, SD i DF iz vlasti prešli u oporbu. Prijedlog novog saziva Vlade TŽ izazavo je brojne komentare koji su se najviše odnosili na prijedlog da se za ministra zdravstva imenuje dr. Božo Jurić i na njegovu stranačku pripadnost. Kakvo je političko opredjeljenje dr. Jurića i je li on član HDZ BiH, Hrvatski Medijski Servis pitao je predsjednika Županijskog odbora HDZ BiH Soli Danijela Nikolića.

-Od novog saziva Vlade TŽ velika su očekivanja obzirom na nimalo jednostavan trenutak u kojem preuzimaju odgovornost. Posebice je izražen pritisak na zdravstveni sektor i svega što je vezano uz COVID-19. Iskreno očekujem da će predloženi ministri znati odgovoriti svim tim izazovima i bit će potreban veliki stupanj zajedničkog rada kako bi se prevazišli svi ti problemi. O stranačkoj pripadnosti dr.Jurića može se govoriti na jednak način kao i o svim drugim ministrima novog saziva, njihovom političkom angažmanu i pripadnosti. Bez jasne političke odgovornosti nije moguće očekivati ni rezultate. Znam samo da ćemo kao odgovorne osobe i politička stranka učiniti sve da dr. Jurić ima dobru suradnju sa svim dužnosnicima HDZ BiH i dobit će punu potporu u svim institucijama na federalnoj razini, u institucijama Vijeća ministara za sve ono što bude interes kako bi održali i poboljšali zdravstveni sustav u Tuzlanskom kantonu kao i sve druge elemente koji se vežu za zdravstvo i cjekupan proces oko pandemije COVID-19. Ukoliko i drugi ministri iz drugih resora budu tražili potporu HDZ-a BiH imat će je, kazao je Nikolić.

Upitan zbog čega je tolika pozornost isključivo na Juriću i njegovom političkom opredjeljenju, Nikolić je kazao kako je “vrlo kompleksna situacija na političkom planu u Tuzlanskoj županiji”.

-Oni koji danas dižu neagativne konotacije oko dr. Jurića u proteklom razdoblju imenovali su Vladu koja je bila neustavna i koja nije imala ministra iz reda hrvatskog naroda. Danas, kad se poštuje i taj ustavni princip i kad je predložena osoba koja je na vrlo transparentan način završila studije i stekla potrebna znanja za razliku od nekih onda je problem stranačka pripadnost. Želim naglasiti da nikada svojim potezom dužnosnici HDZ BiH iz cijelog tuzlanskog bazena nisu svojim djelovanjem nanijeli štetu ili radili protiv interesa mjesta u kojem žive. Koliko smo dobrih stvari napravili u proteklom razdoblju djelovanja HDZ BiH najbolje mogu potvrditi čelnici lokalnih sredina kao što je Tuzla, Živinice, Gradačac, Srebrenik, Lukavac i Čelić. Kad god je nešto bilo zajednički interes, a koji znači unapređenje lokalne sredine ili investiranje u gospodarstvo itekako smo se zalagali za te projekte. Tako ćemo i dalje nastaviti djelovati.

Čelnici DF-a pozivaju svoje vijećnike da napuste koaliciju s SDP-om u Gradskom vijeću Tuzla jer navodno SDP surađuje s HDZ BiH. Iznose teze da HDZ BiH narušava „građanski koncept“ u Tuzli.

Nikolić za HMS kaže kako je zanimljiva ta količina netrpeljivosti čelnih ljudi DF-a u Tuzlanskom kantonu prema HDZ BiH.

-To bi bilo donekle i razumljivo da iste te osobe nisu glasovale u Parlamentu BiH za Vijeće ministara u kojem je i HDZ BiH. Njima svakako ne smetaju funkcije koje obnašaju kadrovi DF zajedno s kadrovima SDA, HDZ BiH i SNSD-a, ali im smeta to što se događa u Tuzli!? To pokazuje njihovu vrlo konfuznu političku orijentaciju i političku agendu koja je zasnovana na nekakvim čudnim principima. I u prošlom sazivu Gradskog vijeća Tuzla dva vijećnika DF-a su vrlo brzo napustila tu stranku. Vjerojatno će to tako biti i u ovom sazivu i takve naznake već postojei o tome se priča u Tuzli, ali to je njihov problem. HDZ BiH će nastaviti inzistirati na ravnomjerom razvoju Tuzle što uključuje i ulaganja u projekte u naseljenim mjestima većinski naseljena Hrvatima. Također tražit ćemo i dosljednu primjenu zastupljenosti konstituivnih naroda u svim institucijama jer je to osnova ustava i zakona koje trebamo poštivati, kazao je Nikolić./HMS/