DR. BLAŽEVIĆ: Oni koji su preboljeli koronavirus nemaju zaštitu od ovih novih sojeva

Na današnjoj sjednici Federalnog parlamenta predstavnica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine dr. Mia Blažević je prezentirala najnovije podatke u vezi korona virusa u ovom bh. entitetu.

Kako je navela, u zadnja dva mjeseca svi mjerni parametri su u padu kada je u pitanju koronavirus u BiH.

“Iako je situacija u Federaciji dosta povoljna u protekla dva mjeseca, moramo reći da je to posljedica dobro donesenih mjera, odnosno rezultat dobro donesenih mjera. Moram istaknuti opasnost koja je trenutačno u svijetu, a to je da se britanski soj virusa značajno brže širi od dosadašnjeg soja, 70 posto brže i da je registriran u zemljama okruženja, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i predstavlja jedan visoki rizik i za našu zemlju. Također su se pojavili sojevi virusa koji su imuni i na cjepivo koje je proizvedeno. Prema dosadašnjim istraživanjima, pokazuje se da oni koji su preboljeli koronavirus nemaju zaštitu od ovih novih sojeva koronavirusa”, kazala je dr. Blažević.

Ovakva izjava je i više nego zabrinjavajuća za sve nas i predstavlja još jedan dokaz kako borba protiv koronavirusa neće biti laka. I da smo još daleko od kraja./HMS/