Published On: Pet, stu 12th, 2021

CRTICE IZ ŠEMSINE PROŠLOSTI: U Zenici su poslije rata Mudžahedini obučavali policajce a cijelu stvar je organizirao lik kojem smetaju Rusi…


Dvojica egipatskih mudžahedina angažirani su 1996. da obučavaju policiju Zeničko-dobojskog kantona. Jedan od njih sada predaje u više islamskih škola i organizra skupove podrške Muslimanskoj braći ispred egipatske ambasade u Sarajevu tvrdi Glas Srpske.

Policajce Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) obučavala su 1996. godine dvojica mudžahedina iz Egipta – osuđeni terorista Imad el Misri i Abu Mina, otkrio je za Glas Srpske izvor blizak sigurnosnim agencijama.

Prema njegovim rečima, obuku je organizirao poslanik SDA u parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, u vrijeme dok je bio ministar unutarnjih poslova Kantona.

“On ih je osobno angažiraoo. Mehmedovićevu direktnu naredbu o angažovanju El Misrija i Abu Mine, kao instruktora za obuku policajaca MUP-a ZDK, u djelo su sproveli tadašnji načelnik Policijske uprave Maglaj Nijaz Softić i komandir stanice Bego Mušić”, istaknuo je izvor Glasa.

Obuka je, dodao je, trajala nekoliko mjeseci, i svo vreme, do njenog završetka, instruktori su bili El Misri i Abu Mina.

“El Misri je bio šejh, idejni verski vođa odreda “El mudžahid” u BiH. On se još tijekom rata u BiH sastajao sa Mehmedovićem, koji je u to vrijeme bio načelnik Policijske stanice u Tešnju i kasnije načelnik Centra sigurnosti Doboj, sa sjedištem u Tešnju”, rekao je sagovornik lista. Napominje da je El Misri u BiH stigao iz Saudijske Arabije za vrijeme rata, do 1997. godine živio je u sarajevskoj općini Novi Grad, zatim u općini Novo Sarajevo, a od 2000. godine boravi u Gornjoj Bočinji, u općini Maglaj.

El Misri u BiH i danas javno djeluje, piše Glas. Organizira  mitinge podrške egipatskoj opoziciji i radikalnom udruženju Muslimansko bratstvo i protestira s Egipćanima pred njihovom ambasadom.

Predaje na Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, na fakultetima islamskih nauka u Sarajevu i Travniku, i na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Zenici.

“Njegova programska knjiga vehabijskog pokreta “Shvatanja koja trebamo ispraviti” objavljena je u jesen 1993. godine u Travniku. Sve ono što je napisao ideološki i religijski je utjecalo na to da je došlo do sukoba između Bošnjaka zbog različitih interpretacija islama”, istakao je izvor Glasa.

Podsjetimo, prema nekim medijima, El Misri je direktno odobrio napad na američku ambasadu u Sarajevu. Agenti FBI-ja i policijske agencije u BiH sumnjaju da je nekadašnji verski vođa zloglasnog odreda “El mudžahid” bio glavni inspirator napada, u kojem je vehabija Mevlid Jašarević bio samo “izvođač radova”, tvrdili su neki izvori, zaključuje Glas Srpske.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Srbče
Srbče
14 dana prije

Pa šta se čeka poslati amerima sve dokaze ima da nestane i osvane na Gvantanamu.Od našeg sudstva nema ništa.Ovu spodobu treba prevaspitati na Gvantanamu.Ako neće ameri da štite Balkan od terorizma onda Srbija i Hrvatska mora da osnuje svoje zajetničke protuterorističke jedinice koje će noću kao i ameri helikopterima samo da se pojave teroristi iznad kuće i brzom akcijom preko granice na prevaspitavanje.I tim povodom goli otok opet aktivirati te napraviti dom za prevaspitavanje balkanskih terorista.Samo izliječene pustati na slobodu.

Predo
Predo
Odgovori   Srbče
14 dana prije

Ma znaju to amuri sve. Znaju. Nego ih namjerno forsiraju i podržavaju da bi ovdje vječna frka i vječni rat bio. A naši “pametni” mošnjaci pristaju na to. Umjesto da se dogovore i normalno žive sa susjedima, oni ližu dupe amurima… A kakvo je amursko dupe? Usrano I smrdljiv ko svačije dupe. Nije ništa bolje od drugih.

Derim
Derim
14 dana prije

Mudzahidi su boravili legalno na teritoriji RBiH,dali su ogroman doprinos u eliminaciji bandi kojuma je jedini cilj bio genocid,etnicko ciscenje i istebljenje muslimana sa ovih prostora.
Kao takvi,uvijek ce biti u nasem najljepsem sjecanju kao braca koja su nam pritekla u pomoc kad je bilo najpotrebnije.
To sto vama smeta i spomen na dzihad i mudzahide vas je problem,niti nas zanima vase misljenje o tome.