Published On: Pet, stu 12th, 2021

NIKAD NEĆEMO SAZNATI ZA KOG SU GLASALI, A BILO BI ZANIMLJIVO: Supružnici iz Visokog dijete držali kao roba, bez hrane i u sobi bez struje

Općinski sud u Visokom potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva ZDK u kojoj se supružnici A. S. i H.S. terete da su duži vremenski period na području Visokog vršili psihičko i fizičko nasilje nad 6-godišnjim djetetom.

Malodobni dječak je živio u zajedničkom kućanstvu, a u periodu od 25. rujna 2017. do 8. rujna 2021. godine supružnici S. su grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja oštećenog, svjesni da će takvim nasiljem ugroziti mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost oštećenog te da tako zanemaruju funkciju zbrinjavanja i odgoja dječaka.

U optužnici se navodi da su dijete kažnjavali kada bi uradio nešto što im nije odgovaralo tako što ga je otac H. udarao kaišem, a osumnjičena pastorka A. muhalicom i čupala ga rukama za kosu. NN osobe su ove radnje prijavile 8. rujna 2021. godine Policijskoj stanici Visoko te je službenica JU Centar za socijalni rad Visoko dijete zatekla u mjestu Buzić Mahala, u kući koja nije uslovna za život, bez struje, a iz koje nije moglo izaći, jer su ulazna vrata bila zaključana i ključ je bio kod majke.

Dječak je bio u sobi koja je bila dodatno osigurana metalnim lancem, gdje nije mogao obavljati ni fiziološke potrebe, osim u tutu, koju nije imao gdje istresti. U optužnici se navodi da se u sobi zbog toga osjećao nesnosan smrad, zagušljivost, a dječak je bio iscrpljen, gladan, žedan i umoran.

“…kada je i na mjestu događaja utvrđeno da je oštećeni tu sam boravio, dok su osumnjičeni i njihovo zajedničko malodobno dijete (rođeno 2019. godine) živjeli u odvojenoj kući – ljetnoj kuhinji, koja je uslovna za stanovanje, i tako oštećenog ostavljali bez hrane, vode i drugih osnovnih potrepština za život i samo bi ga povremeno puštali da izađe iz te sobe, pa kada bi oštećeni kradom ponekad uzeo hranu iz prostorija koje oni koriste ili uradio nešto što im nije odgovaralo, tukli su ga optužujući ga da krade od njih i da ne sluša, a kada su primijetili da neko od komšija donosi oštećenom hranu kada su oni odsutni, koju je primao kroz prozor, osumnjičeni H. S. je zakovao prozor, kako bi spriječili oštećenog da otvara prozor i uzima hranu”, navodi se u optužnici.

Dječak je smješten na sigurno mjesto, a supružnici S. se terete da su psihičkim i fizičkim nasiljem ugrozili mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost člana  obitelji s kojim žive u zajedničkom kućanstvu, kao roditelj i druga osoba grubo zanemarili funkciju zbrinjavanja i odgoja djeteta, čime su počinili krivično djelo nasilja u porodici u vezi s krivičnim djelom zapuštanja ili zlostavljanja djeteta i maloljetnika.

Optužnicu je u cijelosti potvrdio 5. studenog 2021. godine sudac  za prethodno saslušanje Općinskog suda Visoko.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

Islamsko, tipično, isilovsko..