Published On: Sri, lip 8th, 2022

Nijemci savjetuju: Evo kolike napojnice trebate ostavljati u Hrvatskoj

Prije svega imajte na umu da napojnica nije obavezna, pišu njemački mediji. Svaki gost može sam odlučiti hoće li ostaviti napojnicu. Koji je iznos prikladan? Društveno je priznato pravilo: napojnica je obično od 5 do 10 posto napravljenog računa.

Napojnica se u Njemačkoj smatra sastavnim dijelom odlaska u restoran te rijetko koji gost u restoranima ne ostavlja napojnice. Pojedini ugostitelji čak i smatraju uvredom ako se ne ostavi napojnica.

Napojnice u Njemačkoj obavezno idu konobarima i osobama koje poslužuju, a nikako ne vlasnicima restorana. Uobičajeno je ako je npr. račun 16 eura, da gost ostavi 20 eura i ne traži povrat kusura. Napojnice od 5 do 10 eura su uobičajene u njemačkim restoranima.

Njemački mediji kreirali su listu o iznosima napojnica u pojedinim zemljama. Na listi je i Hrvatska.

Francuska: U restoranima i kafićima u Francuskoj napojnice su oko 10 do 15 posto napravljenog računa. “Le pourboire” se obično ostavi na stolu.

Grčka: Napojnica od oko 10 posto prikladna je u restoranima.

Italija: Ako ste zadovoljni, ostavite mali iznos u gotovini na stolu kafića. 10-15 posto od iznosa računa je razumno.

Hrvatska: U restoranima, barovima i kafićima u Hrvatskoj uobičajeno je oko 10 do 15 posto od iznosa računa. Općenito, napojnica je vrlo česta u Hrvatskoj i općenito je uobičajena praksa.

Austrija: I u Austriji je fokus na oko deset posto od računa.

Portugal: U Portugalu je uobičajeno oko pet do deset posto od napravljenog računa u restoranima. Ovdje je zakonom propisana minimalna satnica nešto više od tri eura. Ovaj skromni prihod turist može lako popraviti napojnicama.

Španjolska: U gastronomiji se prikladnim smatra napojnica od 10 do 15 posto. Međutim, davanje malih kovanica od dva ili pet centi je krajnje nepristojno.

Turska: U Turskoj se smatra nepristojnim ne dati napojnicu. Opet, 10 posto od potrošenog novca u restoranu je uobičajeno.

SAD: Budući da su plaće u ugostiteljstvu često vrlo niske, napojnica je nužna za uslužno osoblje. Savjetuje se da iznos napojnice bude od 15 do 20 posto od iznosa računa.

Postoje li zemlje u kojima napojnica nije dopuštena?

Situacija je drugačija u Japanu i Kini: tamo davanje napojnica nema tradiciju i često se smatra uvredom. Dobra usluga se u Japanu podrazumijeva, a u Kini je čak i službeno zabranjeno zaokruživanje računa.

U Indiji i Tajlandu napojnice su uobičajene samo u turističkim mjestima. I u skandinavskim zemljama rijetko se daju napojnice, a jedina iznimka je Švedska, piše Fenix magazin.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
25 dana prije

čini drugima kao što bi želio da tebi učine

RTV Herceg-Donbas
RTV Herceg-Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
25 dana prije

Uzepe onda neću sigurno.

Samo gledam
Samo gledam
Šta ti kažeš na ovo?  RTV Herceg-Donbas
24 dana prije

Pazi još nešto na ove tvoje rjeći mogu ti komotno reči nudi ni poželjan da nam usmrdiš lojom ili svijećom zrak čisti , neka te u brlogu

never baklava
never baklava
25 dana prije

Džamijaški graDŽani u BiH pri podizanju novca čak i bankomatu ostave “bskšiš”. Toliko su rahat! :)))

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
25 dana prije

šta oni znaju o Europskom standardu i kulturi , ništa ili gotovo ništa.

RTV Herceg-Donbas
RTV Herceg-Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
25 dana prije

Kakav bankomat i bakšiš? Ja idem Golfom 2 do Podaca i razapinjem šator. Hanuma je spremila jagnjetinu, paradajz, kupus, paprike i Menprom paštete. Džezva za kahvu i plinska boca je spremna. Okupatorima stare bosanske zemlje ne plaćam nikakav porez niti kupujem bilo šta. Dolazim dušu da odmorim na svetoj pomorskoj zemlji bosanskoj.

Samo gledam
Samo gledam
Šta ti kažeš na ovo?  RTV Herceg-Donbas
24 dana prije

Pročita ovaj tvoj komentar i dobro si me nasmijao, ti s golfom dvicom ideš da okopavsš kukuruz u njivi ili da pokupiš sjeni, i nije loše uradio so nešto korisno, mislim da je to istina s ovo što ti pišeš oo okupaciji kako ne možeš shvatiti da narod jedne države ne može okupirati tu državu , državu tu o kojoj ti pišeš su okupirali muhađedini i armija u kojoj si ti bio , znači došle su okupirali BiH a vi jeste došle, ali nije bitno sreća pa ste u veoma malom prostoru spračeni, kažeš odmoriti mozak ti si za tu stvar samo čuo ali ne znaš šta je to

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  RTV Herceg-Donbas
24 dana prije

i to je sve još malo ni viza ti pomoći neće uštrojeni pexine

Last edited 24 dana prije by Bruce Lee 🐉🐲
Ivan Salacan
Ivan Salacan
Šta ti kažeš na ovo?  RTV Herceg-Donbas
23 dana prije

Provokator jesi, i to je ok. Ali i meni je OK da te nazovem pr.lja.vim osu.neće.n.im ba.li.je.ti.nom
“Na svetoj pomorskoj zemlji bosanskoj” ti ga svaljam toj hanumi u pakšu, pa da vidi osim mora i nebeske oblake.

Kibo
Kibo
24 dana prije

Ma kurcina, pozdrav sa sezone.