Published On: Tue, Sep 19th, 2017

NEW YORK Čović pružio potporu reformi Vijeća sigurnosti UN

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović sudjelovao je na sastanku na visokoj razini o reformi Ujedinjenih naroda, kojim je predsjedao Donald Trump, predsjednik SAD-a.

Prije početka samog sastanka upriličeno je zajedničko fotografiranje šefova izaslanstava. Na sastanku se raspravljalo o reformi Tajništva UN, revitalizaciji Opće skupštine, te o reformi Vijeća sigurnosti.

Cilj revitalizacije Opće skupštine je jačanje njezine uloge i autoriteta, kao najvažnijeg tijela UN, i u okviru toga, unapređenje radnih metoda i Skupštine i Ureda predsjednika Skupštine.

Čović je podržao reafirmaciju njezine uloge i autoriteta u globalnim pitanjima koja se tiču međunarodne zajednice, kako je to i navedeno u Povelji UN.

Pitanje reforme Vijeća sigurnosti, kao jednog od ključnih tijela UN, aktualno je već dulji niz godina, budući da se njegova temeljna struktura i način rada nisu suštinski mijenjali još od njegovog osnutka.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je pružio potporu reformi Vijeća sigurnosti na temelju postizanja najvećeg mogućeg konsenzusa u Općoj skupštini.

Na marginama 72. zasjedanja Opće skupštine UN predsjedatelj Predsjedništva BiH održao je i niz bilateralnih susreta s predsjednicima drugih država, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.