Published On: Čet, ožu 21st, 2013

NEVJEROJATNO, MOON BIO VAN SARAJEVA: Sitna korupcija u BiH nas najviše frustrira (o krupnoj nećemo)

Očekujemo da politički lideri u Federaciji BiH rade zajedno na pronalaženju rješenja i da rade u najboljem interesu građana, a ne da rade u najboljem interesu njih samih, kazao je sinoć  u Mostaru veleposlanik SAD-a u BiH Patrick S. Moon komentirajući posljednja događanja u Federaciji BiH.
“Suce treba imenovati u Ustavni sud. Rješenja se moraju pronaći da bi došlo do stabilnosti u Federalnoj vladi. To je moguće ako rade skupa”, kazao je Moon u Mostaru nakon otvaranja izložbe “Mitomanija”, kojom se na kreativan način žele prikazati negativne posljedice korupcije na bh. društvo.
On je također kazao kako je korupcija ozbiljan problem i jedan od najtežih izazova za Bosnu i Hercegovinu, a borba protiv korupcije u ovoj zemlji prioritet je Vlade SAD.
Izložba je projekt Transparency Internationala (TI) u BiH, u suradnji s Ambasadom SAD u BiH, a sadrži pobjedničke radove autora iz BiH prikupljene kroz nagradni natječaj, kao i radove profesionalnih bh. karikaturista koji su sudjelovali u projektu.
“Prema podacima TI-a, od ukupno 176 zemalja BiH se nalazi na 72. mjestu što je označava kao jednu od najgorih zemalja u regiji. Korupcija na svim nivoima i svim sektorima ugrožava stabilnost i prosperitet BiH, ali sitna korupcija u svakodnevnom životu je ona vrsta korupcije koja nas najviše frustrira”, kazao je Moon.
Protiv korupcije se, kako je rekao, može boriti i to onda kada građani pokažu opredijeljenost da promijene mentalitet onih koji kažu da je plaćanje mita neizbježno.
“Otvaranje ove izložbe, koja tjera na razmišljanje, pokazuje da se građani ove zemlje žele boriti protiv korupcije i da su opredijeljeni da javnu debatu o korupciji stave u prvi plan”, kazao je Moon, zahvalivši se autorima izloženih radova.
Predsjedavajući Odbora direktora TI-a Emir Đikić je kazao kako u BiH, na žalost, još uvijek ne postoji politička volja za borbu protiv korupcije, ali kako se nada da će kroz ovaj projekt i kroz ovaj način komuniciranja s javnošću postići da ljudi kažu ne korupciji.
“Ono što nas je motiviralo da započnemo krug ove izložbe iz Mostara je ono što je problem ovog grada već duži niz godina, a to je totalna neodgovornost političke vlasti prema građanima Mostara”, kazao je Đikić, izrazivši nadu će se stanje u Mostaru, ali i državi popraviti i da će političari preuzeti odgovornost za ono što rade.
Izložba će u Mostaru biti otvorena do 30. ožujka, nakon čega slijedi otvaranje u Sarajevu i Banja Luci.