STVARA SE NOVI SRPSKI ENTITET:: Srbija i Kosovo blizu dogovora oko sjevera

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je sinoć, nakon više od 12 sati pregovora, da su se Srbija i Kosovo približili rješenju za sjever Kosova. Izrazila je nadu da će dogovor biti zaključen na sljedećem sastanku 2. travnja.
Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci nešto su oprezniji u ocjenama rezultata sastanka.
Ne mogu reći ni da smo blizu ni da smo daleko od dogovora. I dalje postoje neke razlike u pitanju nadležnosti zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova, ali danas smo ostvarili određeni napredak, rekao je srbijanski premijer Dačić.
Kosovski premijer Thaci rekao je da su razgovori vođeni u pozitivnom i konstruktivnom ozračju te da ne može potvrditi da su blizu ili daleko od dogovora, ali može da su na pravom putu koji vodi prema rješenju.
Pregovori između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa ušli su u najtežu fazu u kojoj se pokušava riješiti pitanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova, koje je većinski naseljeno Srbima. Traži se rješenje za ukidanje paralelnih struktura u zdravstvu, školstvu, policiji i pravosuđu i način njihova uključivanja u upravni okvir Kosova. Postoji suglasnost da je rješenje za to zajednica srpskih općina, ali se ne mogu dogovoriti o tome kakve bi ovlasti imala ta zajednica.