Neustavni Schmidt pozvao Tužiteljstvo BiH da djeluje u skladu s Ustavom

U Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci patrijarh srpski Porfirije jutros je služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom trećeg dana Božića posvećenog Svetom Stefanu, a u Banskom dvoru bit će uručena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Najavljena je i sjednica Senata RS, te svečani defile na Trgu Krajine sa početkom u 17 sati. Obilježavanje “dana RS” je započelo jučer polaganjem cvijeća i akademijom.

Brojne su reakcije međunarodnih organizacija, bošnmjačkih udruga žrtava rata, stranaka i akademske zajednice, koji su “najoštrije osudili” obilježavanja tog datuma za koji je Ustavni sud BiH odlučio da je neustavan. Napomenimo i kako je NSRS donijela zakon kojim provodi odluku Ustavnog suda temeljem koje je ovaj praznik “neustavan”.

– Proslava 9. siječnja kao “dana Republike Srpske” jasan je i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. srpnja 2023. godine – rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt kojeg Srrbi smatraju nelegalnim te stoga i ne obraćaju pozornost na njegove stavove.

Navodeći kako nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja kazneno djelo, Schmidt je ranije pozvao Tužiteljstvo BiH i policiju da poduzmu odgovarajuće zakonom propisane korake.