Subota, 22 lipnja, 2024

Nestalo zaraženo meso i mlijeko iz BIH!

Must Read

Gdje su završile velike pošiljke zaraženog mesa peradi i mliječnih proizvoda iz BiH, vraćene s granice s Hrvatskom, službene institucije u Hrvatskoj i BiH – ne znaju, odnosno tvrde da ne znaju! Riječ je o četiri velike pošiljke mesa peradi i mliječnih proizvoda koje su tijekom ove godine “pale” na uzorkovanju pri ulasku iz BiH u Hrvatsku te još četiri pošiljke mliječnih proizvoda koje, ponovno, nisu zadovoljile na revizijskim kontrolama nakon prvih, loših rezultata.

Hrvatska strana tvrdi da je hrana vraćena proizvođaču u BiH na uništavanje, dok bosanska strana odgovara da im ništa nije vraćeno niti su ikad o zaraženim pošiljkama obaviješteni!

“Osam pošiljaka hrane koje su nakon uzorkovanja imale pozitivne rezultate, sukladno proceduri i dogovoru između uvoznika i proizvođača, vraćene su u BiH, o čemu kao dokaz postoje dokumenti Carinske službe RH”, piše u odgovoru Ministarstva poljoprivrede.

Bosanske institucije, međutim, tvrde drugačije – ništa im u ovoj godini, zaraženo, nije vraćeno. Po izjavi Ljubomira Kalabe, direktora Ureda za veterinarstvo BiH, “nisu obaviješteni da se nešto dogodilo i da je neka pošiljka iz BiH zaustavljena ili vraćena”.

“Gospodina Ljubomira Kalabu, odnosno njihovo nadležno tijelo, pisanim smo putem obavijestili – nakon višestruko nesukladnih pošiljaka – da provede kontrolu u predmetnom objektu te otkloni uzroke nesukladnosti u proizvodnji hrane”, uzvraćaju iz hrvatskog ministarstva.

Činjenica jesti da u BiH ni ne postoji objekt, poput Agroproteinke u Hrvatskoj, za zbrinjavanje i preradu nusproizvoda životinjskog porijekla. Što se, na kraju, događa s ovakvim pošiljkama, i što građani jedu, ne samo u BiH nego i u Hrvatskoj – opravdano je pitanje javnosti. Nije tajna da propisi općenito dozvoljavaju da se mliječni proizvodi zaraženi bakterijama koje se mogu ponovnom termičkom obradom uništiti – pretvaraju u nove mliječne proizvode, poput mlijeka u prahu i slično, osim ako su u tim proizvodima evidentirane veće, termički neuništive opasnosti, poput ostataka veterinarskih lijekova ili teških metala. Tek tada se, priznaju nam upućeni veterinarski stručnjaci, svuda u proizvodnji mliječni proizvodi zaista, i nepovratno, uništavaju. (piše B. MRVOŠ PAVIĆ)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -